Iransk skribent sultestreiker

Skribenten og juristen Nasser Zarafshan sultestreiker

International PENs 71. kongress i Bled, Slovenia fattet lørdag en resolusjon vedrørende forholdene for ytringsfriheten i Iran, der man særlig uttrykker bekymring for en rekke konkrete saker, og i særdeleshet forholdene for den fengslede skribenten og juristen Nasser Zarafshan som, i følge resolusjonsteksten, sultestreiker i Evin-fengslet i Teheran og har uttalt at han vil fortsette med det “til han blir frigitt eller dør.”  Etter det Norsk og International PEN kjenner til, vil det siste være nær forestående medmindre iranske myndigheter blir presset til å sette Zarafshan fri.  I tillegg lider Zarafshan av nyrestein i begge nyrer.  Han har vært fengslet i nær fire år.

En kopi av resolusjonsteksten med alle underskriftene ble i går levert til Utenriks-departementet.  Resolusjonen gjelder også journalisten Akbar Ganji og skribent/oversetter Yosof Banitorof.
I resolusjonsteksten framkommer det også at det foregår en “sitt-ned-demonstrasjon” foran Evin-fengselet, at en rekke av demonstrantene er medlemmer av Writers Association of Iran (WAI) som har Zarafshan som styremedlem og at demonstrantene fra WAI er blitt trakassert, arrester og utsatt for harde og lange avhør av politi og sikkerhetsstyrker.

Saken vil bli fulgt opp av flere av de PEN-sentrene rundt i verden som har undertegnet resolusjonen.  Norsk PEN er kjent med at den norske ambassaden i Teheran følger situasjonen nøye.