Ebba Haslund

Ossietzky-prisen 2006til Ebba Haslund

Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten, Ossietzkyprisen, blir onsdag 15. november tildelt forfatteren Ebba Haslund.

Ebba Haslund (født 1917) debuterte i 1945 med novellesamlingen «Også vi». Haslund er utdannet cand.philol og mag.art. og har hatt studieopphold i England, Tyskland, Frankrike, Danmark og USA. Hun har vært redaktør av Ordet, litteraturkritiker i en rekke aviser og har oversatt bøker og skuespill. Hun har utgitt en lang rekke romaner og skrevet mer enn førti hørespill for NRK Radioteatret

Ebba Haslund har mottat flere priser for sine bøker, blant annet Riksmålsprisen og Bokhandlerprisen.  Hun er oversatt til 16 språk. Hun har vært formann (1971-75) og er nå æresmedlem i Den Norske Forfatterforening.

Haslund, som betegner seg som konservativ, har dessuten vært en sterk kritiker av bl.a. krigen mot og okkupasjonen av Irak og spesielt Norges deltagelse i denne.  Som PEN-medlem siden 1950-tallet har hun hatt et mangeårig engasjement for ytringsfriheten, blant annet gjennom sitt arbeid i Komitéen for Fengslede Forfattere.  I de siste årene har hun også engasjert seg sterkt i saken til Fredrik Fasting Torgersen.

Oslo, 13. november 2006