10 år med afghansk PEN

Tross stor usikkerhet og truende arbeidsforhold er den afghanske Pen-avdelingen svært aktiv. Ukentlig eller oftere arrangerer de litteraturtreff og boklanseringer. De publiserer bøker på farsi og pasjtu, pluss en rekke av de afghanske minoritetsspråkene. For dette har de høstet internasjonal anerkjennelse.

Jubileumsarrangementet fant sted i hagen til PEN-huset den 9. mai, med godt over 200 medlemmer til stede. En rekke forfattere entret podiet, talte eller resiterte. I tillegg opptrådte tre afghanske musikere. Den norske ambassadøren, Nils Haugstveit, hilste forsamlingen og understreket betydningen av ytringsfriheten i det afghanske samfunnet.

Delegasjonsmedlemmene, Eugene Schoulgin, William Nygaard og Elisabeth Eide, hilste også fra International PEN og Norsk PEN. Da det offisielle programmet gikk mot slutten, dukket guvernøren i Kabul-provinsen opp og uttrykte sin sorg over at han selv ikke fikk nok tid til sin dikteriske virksomhet, mens han hyllet PEN som sentral i det afghanske kulturlivet.

Som kjent er situasjonen både i Kabul og resten av Afghanistan utrygg. At Afghansk PEN likevel får til et så storstilt arrangement, sier mye om driv og entusiasme i den lille staben som har ansvar for organisasjonen og for Forfatternes hus.
Delegasjonen hadde mye annet på programmet. De besøkte parlamentet, der de møtte visepresident (og presidentkandidat i 2014) Fawzia Koofi. De hadde avtaler med journalistinstituttet NAI, med menneskeretts- og ytringsfrihetsaktivister og med uavhengige politikere.

Et høydepunkt ble møtet med Masood Khalili, i dag Afghanistans ambassadør til Spania. Han var til stede da «Panjsjirs løve», den mest kjente motstandslederen både mot sovjeterne og Taliban, Ahmad Shan Massoud, ble drept av to terrorister 9. september 2001 og overlevde selv så vidt. Han er sønn av en av Afghanistans mest kjente lyrikere (Khalilullah Khalili) og er i dag en markant skikkelse i det afghanske kulturelle og politiske livet.

Oslo 27.05.13
Elisabeth Eide