Soudabeh Alishahi

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Forfatter Soudabeh Alishahi er styremedlem i Norsk PEN og var fribyforfatter i Oslo fra 2001 til 2003. Soudabeh kommer opprinnelig fra Iran, og begynte å skrive allerede som tenåring. Etter at hun i 1999 fikk publisert sin første novellesamling, som ble oppfattet som regimekritisk og blant annet omhandlet kvinners manglende rettigheter i Iran, mottok hun trusler, ble arrestert og fikk utreiseforbud. Hun flyktet fra landet i 2000, og fikk deretter opphold i Oslo i 2001 som byens første fribyforfatter.

Novellesamlingen “Midtveis” var hennes første utgivelse på et norsk forlag. Nå er hun aktuell med sin nye roman, “Smil”, som nettopp er kommet ut på Gyldendal.

Gyldendals omtale av Soudabehs nye roman:

“Smil” handler om Partow, som bor utenfor Teheran med mannen Jones og svigerfaren Haji Barat. Partow er assistent i en frisørsalong, Jones er gal og svigerfaren en sterkt pleietrengende krigsinvalid. For at hverdagen skal gå rundt, har familien ansatt afghaneren Soleiman, han skal på ulike måter bidra til at både far og sønn får den hjelpen de trenger. Historien fortelles av Partow, men da hun får tak i Soleimans dagbok, veksler romanen mellom hans nedtegnelser og Partows egen fortelling. Med en god porsjon galgenhumor og stor innlevelse fletter Soudabeh Alishahi det iranske dagliglivet og den politiske virkeligheten før og etter innføringen av prestestyret sammen i en roman utenom det vanlige.

 

Les mer her:

“Soudabeh Alishahi med ny roman” – Norsk PEN
“Norsk friby reddet stemmen hennes” – Dagsavisen
“Dette er en seier for meg” – Den norske Forfatterforening
“Fri forfatter” – Utrop
Ikke la dem piske ordet! – Norsk PEN
Hard konkurranse med norske forfattere – NRK
Soudabeh Alishahi – ICORNs forfatterkatalog