Tyrkia: Forfatteren Asli Erdogan fengslet

asli_erdogan3

Den 16. august ble den kurdiske avisen Özgür Gündem beordret midlertidig stengt av straffedomstolen i Istanbul. Avisa beskyldes for å «kontinuerlig drive propaganda for terroristorganisasjonen Kurdistans arbeiderparti (PKK)». Redaksjonslokalene ble raidet av politiet samme dag, journalister og ansatte ble arrestert og kontorlokalene avsperret.

Norsk PEN protesterer mot arrestasjonen av den kjente forfatteren og menneskerettighetsaktivisten Asli Erdogan og 22 andre journalister og ansatte i avisen.

Asli Erdogan regnes som et av den tyrkiske samtidslitteraturens fremste navn, Hun er tidligere fribyforfatter i Krakow. Erdogan mottok Ord i Grenseland-prisen i 2013 og har gjestet Norge flere ganger.

Hun sitter på en lukket avdeling forbeholdt terrormistenkte med besøksforbud. Besøksforbudet omfatter også hennes forsvarsadvokat.

– Arrestasjonen av Asli Erdogan og hennes journalist-kolleger viser nok en gang at unntakstilstanden i Tyrkia grovt misbrukes. Regimets overgrep går langt utover forfølgelse av antatte kupp-makere, sier William Nygaard, leder i Norsk PEN. – Situasjonen er rettsløs og autoritær og bringer Tyrkia inn i et farvann som fremmedgjør landet som en rettsstat – også i en unntakstilstand etter et forsøk på statskupp. Det appelleres først og fremst til den tyrkiske regjering om påpasselighet, men ikke minst til internasjonale organisasjoner som OSSE, Europarådet, EU og FN om å åpne for løpende kontroll og å advare mot alle tiltak som vil få langsiktige negative demokratiske og menneskerettslige konsekvenser.

Norsk PEN krever umiddelbar løslatelse av Asli Erdogan og alle andre som har blitt arrestert i forbindelse med stengningen av Özgür Gundem.

Norsk PEN ber tyrkiske myndigheter om å sikre at de arresterte har tilgang til juridisk representasjon.

En fullstendig liste over arresterte finnes på P24 nettside.

Les PEN Internationals uttalelse her.

Photo: Asil Erdogan. ICORN.org