30. oktober 2019: Hver ytring er en gnist

HVER YTRING ER EN GNIST

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo (3. etasje)
Tid: 30. oktober 2019  kl. 19:00

Norsk PENs komité for fengslede forfattere inviterer til et møte med Asieh Amini, som ble aktivist fordi hun skrev, og Guro Sibeko, som begynte å skrive fordi hun var aktivist. Sammen forteller de om kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Iran og i Norge.

Forestillingen forteller historien om hva som skjedde da Asieh Amini, fremstående journalist i en av Teherans største aviser, oppdaget en liten notis om en seksten år gammel jente som var dømt til døden ved henging. Gjennom Aminis poesi på persisk og norsk får vi et innblikk i hva det kan koste å forsvare menneskerettighetene, og vi følger hennes reise fra den iranske overklassen til en tilværelse som flyktning i Norge. Parallelt forteller Guro Sibeko, mye i form av kamppoesi, om å vokse opp som aktivist i Norge. De to diskuterer sensur og selvsensur, ytringsfrihet og ytringsplikt. Hvor store personlige omkostninger bør man tåle for å forsvare egen og andres frihet? Har man rett til å utsette andre for fare i kampen for menneskerettighetene? Har vi egentlig ytringsfrihet i Norge? Gjelder den for alle?

Forestillingen er bestilt av Norsk PEN og produsert av Lene Therese Teigen, i nært samarbeid med de medvirkende forfatterne. I tillegg til Guro Sibeko og Asieh Amini har forfatterne Ingrid Storholmen, Lene Therese Teigen og Sahar Bayati medvirket på tidligere forestillinger. I perioden 2016-2018 har forestillingen vært vist over 70 ganger for elever på videregående skoler ulike steder i landet.

Norsk PENs Komité for fengslede forfattere består av medlemmer fra Norsk PEN, Den norske Forfatterforening, Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Produksjonen er finansiert med tilskudd fra Stiftelsen Fritt Ord og Litteraturbruket (Norsk Forfattersentrum), og arrangementet er støttet av Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Hjertelig velkommen!

(Foto av Guro Sibeko og Asieh Amini er tatt av Lene Therese Teigen.)