15. november: Det Kritiske Rom på Film fra Sør: Kinesisk fødselspolitikk

Siden 2003 har Film fra Sør gravd dypere i samfunnsaktuelle spørsmål i Det Kritiske Rom.

I år setter vi søkelyset på konsekvensene av Kinas ettbarnspolitikk med filmen «One Child Nation».

Tid: Fredag 15. november kl 18.00

Sted: Vika Kino.

SAMTALE ETTER FILMEN:
Journalist, tidligere Kina-korrespondent for Dagbladet og medlem av Norsk PENs Kina-utvalg, Inger Bentzrud intervjuer regissør Jialing Zhang. Sammen diskuterer de konsekvensene av ettbarnspolitikken. Var den et nødvendig onde? Og hva er situasjonen i dagens kina?

Samtalen arrangeres av Norsk PEN i samarbeid med Film fra Sør.

Bestill billetter her.

OM FILMEN
One Child Nation fletter sammen det personlige og det politiske til en fortelling om Kinas omstridte ettbarnspolitikk. Den lovpålagte og strengt håndhevede familieplanleggingen ble innført i 1979 for å bremse landets befolkningsvekst. I 2016 ble den endret til at hvert par kan få inntil to barn. Ettbarnspolitikken har vært svært omdiskutert i og utenfor Kina, og denne dokumentaren fokuserer på de brutale ringvirkningene politikken har hatt på innbyggerne – og spesielt på kvinner.

For hvordan klarer man egentlig å føre en politikk som beveger seg såpass langt inn i den private sfæren? Dokumentaren viser hvordan gjennomføringen har vært avhengig av sterk propaganda, overvåkning, tvangssterilisering og tvangsadopsjon, for å opprettholde et system som gjennom filmen avdekkes som mer og mer inhumant. Regissørene Wang og Zhang er selv kvinner, født i Kina i en tid da svært få jenter ble beholdt av sine familier. Ved å flette inn opptak og materiale fra sin egen fortid gjør de filmen til en historisk og personlig reise – et smart valg som gir One Child Nation ekstra emosjonell tyngde.

USA // 2019 // Nanfu Wang, Jialing Zhang // 88 min

Aldersgrense: 15 år