Julehygge? Ikke for Tyrkia-rådgiver Caroline Stockford

Den 24. og 25. desember går fjerde rettshøring i Gezi park-saken mot Osman Kavala og 15 andre tiltalte ved Silivri-fengselet utenfor Istanbul. Norsk PEN vil være til stede.
Caroline Stockford under forrige høring i Gezi park-rettssaken i Istanbul i oktober. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

Det blir ingen hvit jul for Norsk PENs Tyrkia-rådgiver Caroline Stockford. Hun skal bruke høytiden i rettssalen knyttet til Silivri-fengselet utenfor Istanbul, som støtte for den tiltalte filantropen Osman Kavala.

– En mann som har bidratt enormt til det tyrkiske sivilsamfunnet, står tiltalt for absurde anklager i en rettssak uten reelle beviser. Det er viktig å være til stede, for å vise at det internasjonale samfunnet følger med og bryr seg, sier Stockford.

– Føyer seg inn i en tyrkisk tradisjon

Norsk PEN har vært til stede på de tre høringene i saken gjennom sommeren og høsten. Også når den neste høringen legges til høytiden, er det viktig for oss å være til stede.

– Dette føyer seg inn i en tradisjon fra Tyrkia de seneste årene. Høringer i de mest profilerte sakene legges stadig til perioder hvor de vet at internasjonale observatører sjelden kan være til stede. Derfor er det ikke overraskende at neste steg i saken mot Kavala er lagt til 24. og 25. desember, sier generalsekretær Hege Newth i Norsk PEN.

Generalsekretær i Norsk PEN, Hege Newth. Foto: Kine Jensen

Årsaken til at Norsk PEN har engasjert seg for Osman Kavalas sak, er fordi han som en av Tyrkias største filantroper har støttet utallige kunst- og kulturprosjekter i landet.

– Osman Kavala har hatt stor betydning for det tyrkiske kulturlivet gjennom sine bidrag til den frie kunsten, som er avhengig av ikke-statlig finansiering. En lang rekke språk-, litteratur- og samarbeidsprosjekter mellom ulike folkegrupper ville ikke blitt til uten Kavalas bidrag. Derfor er dette en viktig sak for oss å følge, sier Newth.

Forventer løslatelse

Forretningsmannen Kavalas engasjement for kulturen startet da han opprettet et forlag som skulle bidra til positive endringer etter militærkuppet i 1980. Siden 1990-tallet har han gått ut av den daglige driften i Kavala Group og dedikert seg til arbeidet for tyrkisk sivilsamfunn.

Demonstrasjonene for tre år siden startet med motstand mot et planlagt kjøpesenter i en av Istanbuls siste grønne lunger – Gezi park – og bredte seg ut til generelle protester med millioner av deltakere over hele Tyrkia.

16 personer fra tyrkisk akademia, medie-, kultur- og samfunnsliv er tiltalt for å ha planlagt landsomfattende protester i 2016. Ifølge anklagen skal de ha finansiert og forsøkt å iverksette et statskupp. Den mest kjente av de tiltalte er Osman Kavala, forretningsmannen som har dedikert livet sitt til tyrkisk kultur- og samfunnsliv.

Rettssaken mot de 16 tiltalte nå er en av de mest graverende i Tyrkia de siste årene.

– Norsk PEN har stått ved Osman Kavala og de andre tiltalte ved alle høringene så langt. I forrige uke avgjorde Den europeiske menneskerettighetsdomstolen at Tyrkia må løslate Kavala umiddelbart, og vi forventer at det skjer 24. og 25. desember, sier Stockford.

For mer informasjon, kontakt generalsekretær Hege Newth: 930 02 262.