– Forventer at vitner sikres ytringsfrihet i rettssalen

Norsk PENs styreleder Kjersti Løken Stavrum ber politiet sørge for å sikre at vitner kan snakke fritt.
Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN. Foto: Tinius Trust
– Vi forventer at politiet gjør alt som er nødvendig for å sikre vitner ytringsfrihet i rettssalen. Hvis vitner ikke våger å snakke fritt, vil det undergrave rettsikkerheten i hver enkelt sak, og i samfunnet som helhet. Alle må vite at de trygt kan vitne i norske rettssaler, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN.

I rettssaken som startet denne uken der en 21-åring står tiltalt for grov kroppskrenkelse med døden til følge, har det vært stilt spørsmål ved om vitner av ulike årsaker ikke snakker fritt.

– Dette er en viktig signalsak om vitners ytringsfrihet og -trygghet i Norge. Det vil skape uheldige ringvirkninger ved senere saker hvis ikke politiet kan forsikre om at de gjør alt i deres myndighet for å trygge vitner, sier Løken Stavrum.

Saken startet i Oslo tingrett tirsdag. Les mer om bakgrunnen i Klassekampen og Aftenposten.