Elahe Rahroniya: Regimet er som kreft. Svulsten må bort

Jeg var en av dem som feiret hans død. Ikke fordi Soleimani som menneske er død, men fordi det handler om å spare andres liv gjennom å stanse det han tror på.
Elahe Rahroniya. Skribent og filmskaper bosatt i Bærum. Foto: Privat

Dette innlegget er en del av en serie der vi har spurt fire iranske fribyforfattere om å fortelle om situasjonen i Iran i ukene etter USAs drap på den iranske generalen Qassem Soleimani. De andre innleggene kan du lese her.

Av: Elahe Rahronyia, skribent og filmskaper

Du har sikkert lest mange nyheter fra Iran i det siste. Det er dessverre ikke det beste utvalget å velge blant, både i og utenfor landet er det mye «fake news». Man kan ikke tro på nyhetene, slik som det man så etter begravelsen til Qassem Soleimani. På videoer så man at det var fullt av folk i gatene, men hva gjorde de egentlig der? Det kommer ikke fram på bilder at mange ikke deltok av egen vilje: Offentlig ansatte får beskjed om at de mister jobben om de ikke deltar, studenter og til og med elever tvinges ut i gatene. Noen ble betalt for å være der.

Enkelte var der selvsagt fordi de anså ham som en helt. Regimet i Iran har brukt penger i årevis på å vise propaganda om Soleimani der han framstilles som en helt. En del folk tror dessverre på dette. Men general Soleimani var en terrorist, en av de største. I Syria fikk han tilnavnet «barnemorderen». De som vet dette, er takknemlig for at USA gjorde det han gjorde. Jeg var en av dem som feiret hans død. Ikke fordi han som menneske er død, men fordi det handler om å spare andres liv gjennom å stanse det han tror på.

Mange feiret med meg.

En video som gikk viralt etter demonstrasjonene viste en stor folkemengde rundt to store, tegnede flagg på bakken: Et av USAs striper og stjerner, det andre av Israels hvite og blå. De ble malt på bakken så demonstranter skulle trå på dem. Fiendene heter USA og Israel, og bilder av demonstranter som tramper på deres flagg vil være verdifull propaganda. Men det slo helt feil, fordi folk ikke er dumme. Demonstrantene gikk heller rundt flaggene.

Internett har gjort at flere får øynene opp for regimets brutalitet. Alt som skjer dokumenteres og legges åpent ut på sosiale medier. Det har gjort at informasjonsflyten i dag er helt annerledes enn den var da jeg var ung aktivist i Iran. Da slet vi med å få ut sannheten, fordi regjeringen kontrollerer mediene og kan bruke disse til å spre sin propaganda til folket. Med sosiale medier har folk fått muligheten til å danne seg et eget bilde i større grad. Det er bra, og er også grunnen til at regimet frykter internett så mye at de stengte tilgangen i fjor høst.

All progresjon i Iran er på grunn av sosiale medier. Der får man tilgang til ekte nyheter om hva som skjer i landet.

Etter at det først ble løyet om hva som hadde skjedd med flyet som ble skutt ned av det iranske luftvåpenet, har mange som tidligere tok regjeringens budskap for god fisk begynt å våkne opp og ta til gatene. Mange kunne ikke tidligere tro på at regimet var så ondskapsfullt at det ville ta uskyldige liv. Nå vet de bedre. Støtten fra resten av verden bidro til dette, denne gangen var det ikke bare iranere som sto alene.

Dette er en ny situasjon for den iranske regjeringen. Luftvåpenet, militæret og regimet har tidligere også prøvd å dekke over hva de egentlig gjør, og klart det. Denne gangen har det slått feil. De har ikke lenger støtte i befolkningen. Dessverre har vi mistet mange unge, vakre mennesker i demonstrasjonene den siste tiden.

Sanksjonene president Donald Trump innførte var et stort steg. Dette er en ideologisk krig, den kan ikke kriges med våpen. Det beste man kunne gjøre var å innføre sanksjoner slik at regimet har mindre penger å bruke på å støtte terrorisme og narkotikasmugling, og mange i mektige posisjoner tjener penger på dette. Trump gjorde det riktige – og dette handler heller ikke om å like eller ikke like et menneske, men om en handling som var riktig. Sanksjonene har spart liv, langt mer enn enda en krig i Midtøsten ville gjort.

Nå går det riktig vei. Det er hardt for folk, men det er som å ha kreft. Du kan ikke vente på at svulsten skal gå bort av seg selv, den må opereres vekk. Jeg tror det vil komme sterkere sanksjoner fra Trump, og jeg synes det er riktig. Regimet kan ikke lengre fortsette slik de har gjort før. De prøver å holde seg på beina, men det er umulig.

De er ferdige.

Les flere innlegg i serien:

Mehdi Mousavi: Iran could be one of the world’s best countries. But not with this regime

Sahar Bayati: Iran er i ferd med å kollapse. Men vil det bli bedre?

Benyamin Farnam: 40 years of the Islamic Republic of Iran

En oppsummering av innleggene finnes på norsk her.