Alle 16 i Gezi park-rettssaken frikjent

– Vi har nettopp vært vitne til en helt enestående opplevelse, sier Norsk PENs generalsekretær Hege Newth.
Norsk PENs generalsekretær Hege Newth var til stede i rettssalen tilknyttet Silivri-fengselet utenfor Istanbul i dag. Foto: Norsk PEN/Caroline Stockford.

Filantropen Osman Kavala og de 15 andre tiltalte i den såkalte Gezi park-rettssaken har alle blitt løslatt og frikjent.

Det ble klart under sjette høring i Silivri-fengselet utenfor Istanbul i dag.

– Vi har nettopp vært vitne til en helt enestående opplevelse. Stemningen er ekstatisk, folk er overrasket og nesten sjokkert. Dette hadde vi ikke forventet i morges, sier generalsekretær i Norsk PEN, Hege Newth, som har vært til stede i rettssalen i dag.

Norsk PEN har observert alle høringene i saken. Det var knyttet stor spenning til hva som ville skje i dag.

I mars trår nemlig dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECtHR) i kraft. Dommen i saken «Kavala v Turkey» slår fast at grunnlaget for siktelsen er for svakt til å forsvare den langvarige varetektsfengslingen av Osman Kavala.

Frikjenningen av de tiltalte i dag er likevel ikke nok til å friskmelde det tyrkiske rettsvesenet helt ennå.

– Hele denne saken har vært urettferdig fra dag én. Vi må ikke glemme at Osman Kavala har sittet 928 dager bak lås og slå for noe han absolutt ikke har gjort, sier Newth.

– Dette er ikke en gledens dag for tyrkisk rettsvesen, men det er en stor dag for Kavala og alle hans medtiltalte. Dette er ikke en gledens dag for tyrkisk rettsvesen, men det er en stor dag for Kavala og alle hans medtiltalte. De har ikke gjort noe galt, og fortjener full frifinnelse i saken, sier Newth.

Se video av Newth utenfor rettssalen på vår Facebook-side.

For ytterligere kommentarer:

Hege Newth, generalsekretær (i Tyrkia): +47 930 02 262