– Assange-dommen er ikke en seier for ytringsfriheten

Julian Assanges løslatelse er godt nytt for ham, men ikke en seier for ytringsfriheten.
Utenfor Old Bailey i London 4. januar 2021, i påvente av dom i Assange-saken.
Foto: Jason Garcia
4. januar 2021: Julian Assange blir ikke utlevert fra Storbritannia til USA. Dommen har nettopp falt i rettshuset Old Bailey i London, der bare en håndfull tilskuere fikk være til stede.
Det var medisinske grunner som fikk dommeren til å avvise utleveringen. Julian Assange lider av autisme, kliniske depresjon og har vist tegn til å ville ta selvmord. Dommeren mener han i et amerikansk fengsel trolig vil settes i full isolasjon, og at han ikke vil overleve dette.
For Julian Assange er dette gode nyheter. Vi håper USA lar saken ligge, og lar være å anke dommen. Vi er glade for at Julian Assange ikke skal utleveres til USA.
Men: Ytringsfriheten har ikke seiret i dag. Dommeren avviste alle argumenter om at dette er en ytringsfrihetssak, og mener Assange og Wikileaks’ avsløringer faller utenfor ytringsfrihetens rammer.
Her er Norsk PEN uenig. Denne saken handler om retten til informasjon og går derfor inn under ytringsfriheten. Hvordan skal vi ytre oss, dersom vi ikke er informert?
– Norsk PEN har stått fast i vårt forsvar av Julian Assange og retten til å publisere informasjon som myndighetene, i dette tilfelle USA, ikke ønsker at folk skal bli kjent med. Det mener vi er en grunnleggende menneskerett som kalles ytringsfrihet, sier
Kjersti Løken Stavrum, leder i Norsk PEN.
– Dette handler ikke kun om Julian Assanges rett til å informere – det er like mye vår alles rett til å bli informert, sier Løken Stavrum.
For ytterligere kommentarer:
  • Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN: 982 03 070
  • Rune Ottosen, leder av Norsk PENs varslerutvalg: 915 90 876

Uttalelse angående kausjonshøringen 6. januar 2021:

Norsk PEN er skuffet over at Julian Assange nektes kausjon av dommer Vanessa Baraitser.
USA har varslet at de vil anke dommen om utlevering innen fristen 18. januar. Det betyr at Assange føres tilbake til høysikkerhetsfengselet Belmarsh i utkanten av London, der han skal sitte frem til ny høring i saken.
Mandag bestemte dommer Vanessa Baraitser at Assange ikke skulle utleveres til USA fordi han var for syk til å kunne overleve i amerikansk fengsel. I dag hevdet hun at forholdene Assange soner under i Belmarsh er helt annerledes.
Mandag sa dommeren at Assange har blitt klinisk deprimert av å være i Belmarsh, i dag sier hun at det ikke er problematisk at han blir sittende der lenger. Hun hevdet at Assange har et godt nettverk som kan holde ham oppe. Men i Belmarsh har Julian Assange sittet isolert fra familie siden mars 2020, da Covid-10-pandemien brøt ut. Hva hjelper det å ha et nettverk når du ikke får møte dem?
Mandag var dommeren bekymret for selvmordsfaren hvis han overføres til USA, men i dag sender hun ham tilbake til et høyrisikofengsel der det i fjor ble funnet barberblad i cella hans.
Norsk PEN synes dette framstår ulogisk og svakt.
Det humane valget ville i dag vært å løslate ham mot kausjon. Å sende ham tilbake i fengsel er umenneskelig.
Assange brakte frem informasjon som avdekket kriminell virksomhet under Irak-krigen. På bakgrunn av dette minner vi om at de som drepte sivile og Reuters-journalister i Irak i 2008 går fri, mens publisisten som viste drapene til verden holdes i fengsel. Det er dette Assange-saken handler om: Retten til å publisere sann informasjon.
Norsk PEN kommer til å følge saken framover. Vi gir oss ikke før Julian Assange er fri.