Norsk PEN ber norske politikere om å stå opp for kollegaer i Hongkong

Norsk PEN fordømmer arrestasjonen av 53 politikere og aktivister i Hongkong onsdag morgen for brudd på den nylig introduserte sikkerhetsloven. De er anklaget for å undergrave landets myndigheter. Deres “lovbrudd” har vært å drive valgkamp i forkant av det planlagte valget i det lokale parlamentet i Hongkong — med hensikt å vinne valget. I en norsk kontekst er dette som å arrestere Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken for å drive valgkamp i forkant av Stortingsvalget til høsten — fordi de har som mål å ta over regjeringsmakten fra Solberg-regjeringen.

I tillegg til arrestasjonene har politiet også krevd at minst tre av Hongkongs gjenværende frie pressehus overgir dokumenter om opposisjonspolitikerne. Dette er et brudd på grunnleggende pressefrihet.

I henhold til avtalen Kina og Storbritannia signerte i forbindelse med tilbakeføringen av Hongkong til Kina, skal Hongkong få bevare sitt lokale styresett og sin ytringsfrihet frem til 2047. Kina har brutt denne avtalen. 

  • Norsk PEN oppfordrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide til å fordømme de kinesiske myndighetenes forfølgelse av opposisjonspolitikere og aktivister i Hongkong. 
  • Norsk PEN oppfordrer Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken til å vise solidaritet med sine opposisjonskollegaer i Hongkong.
  • Norsk PEN oppfordrer næringsminister Iselin Nybø til å vurdere validiteten av frihandelsavtalen Norge har inngått med Hongkong — en handelsavtale som forutsetter en demokratisk utvikling i Hongkong.
  • Norsk PEN står fast i vår solidaritet med redaksjonene i Hongkong.

 

Trine Angelskår, leder av Norsk PENs Kina-utvalg
Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN