Mordechai Vanunu ny fribyforfatter i Kristiansand

PRESSEMELDING

Styret i Norsk PEN har instilt den forfulgte israelske skribenten og atomfysikeren Mordechai Vanunu som ny fribyforfatter i Kristiansand.

Styret i Norsk PEN har innstillt Vanunu til den ledige plassen som fribyforfatter i Kristiansand.  De lokale myndighetene i Kristiansand. inklusive fribyadministrasjonen, Kulturkontoret og lederen for kommunens kulturstyre, har uttalt: ”Vi er udelt positive til å motta Mordechai Vanunu fra Israel som vår kommende fribyforfatter».

Norsk PEN har arbeidet med Vanunu-saken gjennom mange år, i form av resolusjoner, petisjoner og direkte henvendelser til israelske myndigheter.  Slik sett er dette en gammel sak, som vi nå forsøker å finne en ny utvei for å løse. Med bakgrunn i de siste dagers medieoppslag uttaler Norsk PENs leder, Kjell Olaf Jensen: ”Politiske implikasjoner er ikke noe en upolitisk ytringsfrihetsorganisasjon kan overveie; politikerne gjør sin jobb og reagerer på sin måte, vi gjør vår jobb som har med undertrykkelse av ytringsfrihet å gjøre.”

Jensen har allerede vært i kontakt med Vanunu på telefon og han er svært glad for Norsk PENs initiativ.  Den gjenstår nå å få ham godkjent som fribyforfatter av UDI og å få ham til Norge og Kristiansand.