Tyrkiske myndigheter snur

yrkiske myndigheter snur i Ayaz Khoshyawashan-saken

Norsk  PEN gleder seg til å motta Oslos nye fribyforfatter 

Den iransk-kurdiske lyrikeren Ayaz Khoshyawashan, som er invitert av norske myndigheter som ny fribyforfatter i Oslo, ble arrestert av tyrkisk sikkerhetspoliti 2. mai fordi han skulle sendes ut av Tyrkia og tilbake til Iran.  Årsaken var at han angivelig skulle ha reist inn og ut av Tyrkia med falsk identitet.

Norsk PEN ble kjent med arrestasjonen samme dag og tok umiddelbart kontakt med UD, FNs Høykommisær for flyktninger i Ankara (UNHCR), EU-kommisjonens ambassadør i Tyrkia og International PEN.  Takket være felles innsats, der blant annet flere PEN-sentre har hatt møter med de tyrkiske ambassadene i sine respektive land, har sikkerhetspolitiet nå innrømmet at Khoshyawashan ikke har gjort noe galt.

Khoshyawashan har nå fått FN-beskyttelse.  Han vil få utstedt et nødpass med visum til Norge på ambassaden i Ankara.  Det tyrkiske flyktningepolitiet har sagt at når passet med visum er utstedt, vil de sørge for at relevante, statlige organer gir Khoshyawashan utreisetillatelse slik at han kan komme til Oslo.  Det vil i følge våre kilder kunne ta ca. en måned før papirene er i orden.