Grepet strammes i Tunisia

Myndighetene strammer grepet i Tunisia

Menneskerettighets- og ytringsfrihetssituasjonen i Tunisia er betydelig forverret, hevder internasjonale observatører.  Norsk PENs representanter i Tunisian Monitoring Group (TMG) er nettopp kommet tilbake til Norge etter en fem-dagers observasjons- og dokumentasjonsreise til Tunisia.

”Til tross for at det har forekommet mindre forbedringer på enkelte områder når det gjelder presse og kringkasting, er det klart at tunisiske myndigheter nå strammer grepet før WSIS-konferansen i Tunis i november.  Mangelen på et uavhengig rettsvesen, samt den pågående trakasseringen og overvåkningen av opposisjonelle er de to fremste kjennetegnene på myndighetenes politikk.  Opposisjonelle og menneskerettighetsaktivister vi snakket med forrige uke er redde og ikke særlig optimistiske”, sier generalsekretær i Norsk PEN, Carl Morten Iversen.  Han og styremedlem Elisabeth Eide kom søndag tilbake fra en fem dagers observasjonsreise til Tunisia, den tredje i serien arrangert av TMG i 2005.  TMG er en sammenslutning av 14 ytringsfrihetsorganisasjoner innenfor nettverket IFEX – International Freedom of Expression Exchange.

”Besøket sist uke var relativt nedslående og tiden fram til WSIS i november vil være helt avgjørende når det gjelder å få både internasjonale medier og vestlige lands politikere til for alvor å sette situasjonen i Tunisia på dagsorden.  Knappe to måneder før WSIS hindret tunisiske myndigheter forrige uke det uavhengige journalistsyndikatet i å avholde sin stiftelseskongress, samt Den Tunisiske Menneskerettighetsligaen (LTDH) – den eldste menneskerettighetsorganisasjonen i Afrika og araberverdenen – i å avholde sin sjette kongress”, sier Iversen.

En rapport fra denne observasjonsreisen vil bli lagt fram på en pressekonferanse i Geneve 26. september og vil da også være tilgjengelig på Norsk PENs hjemmesider.  WSIS – World Summit on the Information Society, del 2, finner sted i Tunis fra 16. til og med 18. november i år.