Mohamad Abbou løslatt

Den tunisiske advokaten, skribenten og menneskerettighetsforkjemperen Mohamed Abbou ble tirsdag 24. juli 2007 løslatt fra fengselet i Le Kef, Tunisia, der han har sittet siden 2005 pga. en artikkel han skrev på internett der han kritiserte den tunisiske regjeringen.

I en uttalelse til Al Jazeera tirsdag kveld, sa Abbou blant annet:

«Som en tidligere samvittighetsfange vil jeg takke alle i Tunisia og i resten av verden som har støttet meg gjennom de lidelsene jeg har måttet gjennomgå.  Tunisiske myndigheter tilbød meg gang på gang løslatelse fra fengselet hvis jeg signerte en unnskyldning, men jeg nektet å gjøre det.  Min løslatelse er et resultat av den motstandskampen som er gjennomført av de tunisiere som har klart å si nei til et regime som bryter fundamentale menneskerettigheter.  Den tunisiske grunnloven og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner garanterer oss retten til å kritisere myndighetene når de bryter menneskerettighetene eller regimet er korrupt.  Mangelen på frihet førte til at noen unge mennesker brukte vold, noe jeg tar skarpt avatand fra», sa Abbou i sitt første intervju siden han ble arrestert i mars 2005.

Det internasjonale menneskerettighets- og ytringsfrihetsmiljøet gleder seg over Abbous løslatelse.  I en melding til tunisiske kolleger i går kveld overbrakte lederen for Tunisian Monitoring Group (TMG) i IFEX, Norsk PENs generalsekretær Carl Morten Iversen, de varmeste gratulasjoner og lykkeønskninger til Abbou, hans kone Amia og øvrige familie og understreket at TMG og andre internasjonale organisasjoner vil følge nøye med på hvordan tunisiske myndigheter nå vil behandle Abbou.

I forbindelse med løslatelsen har flere medier spekulert i Frankrikes rolle i og med at president Sarkozy nylig besøkte Tunisia.  Det viser seg i ettertid at Mohamed Abbous sak var den eneste menneskerettighetsaken som ble tatt opp med president Ben Ali av Sarkozy.  TMG har nå skrevet et brev til Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner, der vi henleder oppmerksomheten på øvrige menneskerettighetsbrudd i Tunisia og ber om at også disse tas opp med tunisiske myndigheter.

Norsk PEN har vært involvert i Abbou-saken gjennom arbeidet i TMG siden mars 2005.  På den siste delegasjonsreisen til Tunisia i mars 2007 besøkte en internasjonal delegasjon ledet av Norsk PEN fengselet i Le Kef, men ble nektet adgang av sivilkledd politi.