Ettårsmarkering av drapet på Anna Politkovskaja

Nobels Fredssenter, Vestbaneplassen, Oslo, søndag 7. oktober kl 15.00.

Den 7. oktober 2006 ble den russiske journalisten Anna Politkovskaja skutt og drept utenfor sitt hjem i Moskva.  Til tross for at det er blitt begått over 250 drap på russiske journalister siden begynnelsen av 1990-årene, var dette en spesielt alvorlig og sjokkerende nyhet fordi det var en vi kjente.  Politkovskaja var en sterk og uredd stemme blant russiske journalister og en hyppig gjest i Norge.  Hun var særlig engasjert i menneskerettighetsovergrepene i Tsjetsjenia og var en aktiv og profilert motstander av Putins regime.  Få dager etter drapet i fjor høst – den samme dagen som hun ble begravet i Moskva – samlet norske skribent-, journalist- og menneskerettighetsorganisasjoner seg til en felles demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i Oslo.  Søndag 7. oktober 2007, ett år etter drapet, ønsker vi å hedre Politkovskajas minne med et arrangement i Nobels Fredssenter kl 15.00.

Program
Velkommen v/Anders Heger, leder i Norsk PEN
Joachim Kwetzinsky spiller Edvard Grieg
Journalist og forfatter Åsne Seierstad leser fra Politkovskajas siste bok
Kort tale ved forfatter Aage Borchgrevink
Den tsjetsjenske forfatteren Musa Mutaev leser egne tekster
Joachim Kwetzinsky spiller Edvard Grieg

Visning av kortfilmen «Crying Sun», produsert av the den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial (ca. 25 min.)

En uttalelse fra Den Russiske Journalistføderasjonen leses av Kjetil Haanes, nestleder i Norsk Journalistlag
Avslutning v/Anders Heger

Arrangementet varer ca. halvannen time.  Gratis adgang. Velkommen
Arrangementet er et samarbeid mellom Den Norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation, Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Støttekomiteen for Tsjetsjenia og Nobels Fredssenter