Fengslede Forfatteres Dag 2009

Fengslede Forfatteres Dag 2009 markeres av PEN-sentere over hele verden, normalt den 15. november hvert år .  Som tidligere år fokuseres det også i år på en rekke fengslede og/eller forfulgte forfattere,  plukket ut av Writers-in-Prison komitéens etterforskere på International PENs hovedkontor i London.

Disse skribentene er:

Den kanadisk-iranske journalisten, redaktøren, dramatikeren and filmskaperen Maziar Bahari
Singer-songwriter Lapiro De Mbanga fra Kamerun
Den kinesiske skribenten og dissidenten Liu Xiaobo
Den meksikanske skribenten, antropologen og aktivisten Miguel Ángel Gutiérrez Ávila
Den russiske journalisten og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova som ble bortført og drept 15. juli i år.

PEN-sentere over hele verden benytter denne anledningen til å fokusere på særlig graverende enkeltsaker og samtidig minne oss alle om at menneskerettigheter generelt og ytringsfrihet spesielt, stadig er under sterkt press, både i autoritære og demokratiske land.  Dette gjøres gjennom avisartikler og kronikker, litterære opplesninger og seminarer.  Norsk PEN benytter også arrangementet på Fengslede Forfatteres Dag til å dele ut Ossietzkyprisen.

Norsk PEN markerte Fengslede Forfatteres Dag 2009 på Litteraturhuset mandag 16. november.  Årets Ossietzkypris, Norsk PENs pris for personer eller institusjoner som har gjort en særlig fremragende innsats for ytringsfriheten, ble tildelt den palestinske journalisten Mohammed Omer.  I tillegg delte Norsk PEN ut sin første ærespris til sin tidligere leder Kjell Olaf Jensen.  I programmet inngikk også en presentasjon av Oslos nye fribyforfatter, kenyanske Philo Ikonya, som leste egne tekster, samt taler til prisvinnerne fra Alf van der Hagen (Omer) og Anders Heger (Jensen).