Sto på presteskapets dødsliste – nå får han Ossietzkyprisen

PRESSEMELDING/INVITASJON
Fenglsede Forfatteres Dag
Ossietzkyprisen 2010

Norsk PEN ønsker velkommen til Fengslede Forfatteres Dag og utdeling av Ossietzkyprisen 2010, mandag 15. november kl 1900 i Litteratuhuset (Amalie Skram) i Oslo.  Du finner mer bakgrunnsinformasjon om årets prisvinner på denne lenken.

Program

Velkommen v/Norsk PENs leder Anders Heger
Utdeling av Ossietzkyprisen til Mansour Koushan
Tale til prisvinner ved Helge Lunde

En orientering om PEN International Writers in Prison Committee som i år markerer 50 års arbeid v generalsekretær i Norsk PEN, Carl Morten Iversen
Opplesing av et utvalg tekster skrevet av fengslede forfattere
ved Sigrun Slapgard og Linn Ullmann

En orientering om Dawit Isaak-saken
Den svensk-eritreiske journalisten og dramatikeren Dawit Isaak har vært fenglset i Eritrea uten rettsak siden 2001.  Hans bror, Esaya Isaak, vil orientere om bakgrunnen for saken og hva som gjøres for Dawit, både i Sverige og internasjonalt.

Spørsmål fra salen.

***
Arrangementet er åpent for alle.  Fri adgang – ingen påmelding.  Mobil bar ved møtelokalet.

Ytterligere informasjon hos Norsk PEN, 2260 7450 eller 926 88 023

Mansour Koushan er en prisbelønnet forfatter.  Koushan var aktiv i dannelsen av en uavhengig iransk forfatterforening, og står i sterk opposisjon til regimet. Han  er en sentral forfatter, dramatiker, poet og teater/filmregissør i hjemlandet. Han skriver og har gitt ut romaner, noveller, diktsamlinger, skuespill samt litterær teori og kritikk.  I 1998 ble Koushan invitert til Oslo av Norsk Forum for Ytringsfrihet  for å holde et foredrag. Under oppholdet i Norge ble to av hans beste venner drept i Teheran, og at han fikk beskjed om at hans navn befant seg på politiets dødslister. Koushan hadde derfor inget valg og ble værende i Norge. Han var fribyforfatter i Stavanger i fra 2000 tkil 2002.  I Stavanger har Koushan blant annet vært kunstlærer ved Teater Sølvberget (fra 2001) og satt opp stykkene G.U.D, Siste sjanse, Yerma, intet nytt og Nora + Nora.  Koushan er i dag bosatt med sin kone og to voksne barn i Stavanger.

Dawit Isaak-saken: Dawit Isaak er en svensk-eritreisk dramatiker, journalist og skribent som har vært fengslet i Eritrea siden 2001 uten rettsak.  Han søkte asyl i Sverige i 1987 og ble svensk statsborger i 1992.  Han returnerte senere til Eritrea og arbeidet som reporter i landets første uavhengige avis, Setit.  Han ble etter hvert også deleieer i avisen. 23.09.01 ble han arrestert i sitt hjem i Asmara, angivelig for å kreve demokratiske reformer.  Setit hadde da dekket konfrontasjonene mellom presidenten og reformtilhengerne.  Han var kort ute av fengsel i 2005.  Eritreiske myndigheter avviser innblanding fra utlandet og sa i 2009 at han ikke vil slippe ut av fengsel.  Han har mottatt en rekke priser, blant annet fra Reporters Sans frontieres, Anna Politkovskaya-prisen fra Den svenske presseklubben og Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2009).  Det er etablert en egen støttekomité i Sverige, nærmere informasjon på denne lenken: http://www.freedawit.com/