Nobels Fredspris:

En tom stol for Liu Xiaobo

Skotske kunststudenter lager “en stol for Liu Xiaobo”

En spesialbestillt “tom stol” reiser fra Skotland til Oslo for å markere en av de mest kontroversielle fredspristildelinger på flere tiår.

Etter at tildelingen av Nobels Fredspris til den fengslede, kinesiske skribenten og dissidenten, Liu Xiaobo, ble kjent, ble det også klart at kinesiske myndigheter ikke ville la ham reise til Oslo for å motta prisen.  Men en gruppe lærere og kunststudenter ved Lomond School i Helensburgh, Skotland,  bestemte seg for å fokusere på Lius fravær på Nobelseremonien ved å lage en spesiell “stol for Liu Xiaobo”.  Stolen er nå på vei til Oslo og vil bidra til å visualisere Liu Xiaobos fravær i Oslo under PEN og Amnestys frokostseminar 10. desember.

Idéen til “en stol for Liu Xiaobo” ble unnfanget kort tid etter at nyheten om at Liu Xiaobo var mottager av årets fredspris ble kjent.  Norsk PEN hadde allerede vært i kontakt med sine skotske kolleger for å bestille en “tom stol”, men spurte nå om det var mulig å designe en spesiell Liu Xiaobo-stol som kunne brukes i forbindelse med Nobelprisaktivitetene i Oslo.

Leder i Skotsk PEN, Drew Campbell, sier at alle som har sett den første, originale “tomme stolen” ble inspirert av dette spesielle kunstverket.  “Jeg visste at lærere og studenter ved Lomond School ville ha lyst til å engasjere seg i et nytt stol-prosjekt, og de designet så denne stolen med et bilde av og sitater fra Liu Xiaobo.”

Det er flere prominente PEN-medlemmer som er blitt tildelt Nobelprisen i Litteratur opp gjennom årene, blant annet årets vinner Mario Vargas Llosa, men Liu er den første som er blitt tildelt Nobels Fredspris.  Han er  blant grunnleggerne av Det Uavhengige Kinesiske PEN-senteret i 2000 og ble dømt til 11 års fengsel 1. juledag i fjor for å ha brukt 224 kinesiske skrifttegn i 7 setninger.

Lederen i PEN Internationals Writers in Prison Committee, Marian Botsford Fraser, sier at Liu skrev at “vi må slutte å betrakte ord som kriminelle.”  “Han sitter nå fenglset i 11 år for dette utsagnet og fordi han tror på en demokratisk utvikling i Kina.  Vi håper Fredsprisen til Liu Xiaobo vil kunne bidra til en slik utvikling.”

Skotland/Oslo 8. desember 2010
Kilde: Skotsk PEN