Løslat politiske fanger i Hviterussland

Norsk PEN demonstrerer til støtte for menneskerettighetsforkjempere og løslatelse av politiske fanger i Hviterussland 16.01. kl 16.00, sammen med Den norske Helsingforskomité, Amnesty International Norge, Human Rights House Foundation og Landsforeningen for Barne og Ungdomsorganisasjoner (LNU).

Tid og sted: søndag 16. januar 2011 kl. 16.00 foran Stortinget.

Etter presidentvalget den 19.desember 2010 arresterte hviterussiske myndigheter mer enn 600 personer som protesterte mot utfallet av valget.  Blant dem var en av opposisjonens presidentkandidater, tidligere leder for Hviterussisk PEN, Vladimir Neklaev.  Fortsatt sitter 25 personer fengslet anklaget for å ha organisert opptøyer. De risikerer fra 5-15 års fengsel. Samtidig fortsetter myndighetene å forfølge og avhøre menneskerettighetsforkjempere, journalister og opposisjonspolitikere over hele landet.

Vi krever at norske myndigheter legger ytterligere press på hviterussiske myndigheter for å sikre at

• alle politiske fanger løslates
• alle fengslede får tilgang på juridisk og medisinsk hjelp
• rettssikkerheten ivaretas for dem som stilles for retten
• angrepene og forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere, advokater, journalister, studenter og opposisjonspolitikere opphører

Slagord og bannere vil være:
Løslat politiske fanger
Solidarity16
Free Belarus

Bakgrunn for aksjonen
Lysaksjonen i Hviterussland startet 16. oktober 2005 og dagen ble kalt Day of Solidarity with Belarus. Datoene for lysaksjonen er ikke tilfeldig valgt: 16. september 1999 forsvant tidligere vise-speaker i det hviterussiske parlamentet Viktar Gonchar og hans venn Anatoly Krasovsky. I alt har fire opposisjonelle forsvunnet i Hviterussland siden 1999, og mye tyder på at myndigheter på høyt nivå har vært involvert. Forsvinningene har blitt et tydelig symbol for det undertrykkende regimet i Hviterussland.