Tyrkia: Mottageren av Den Internasjonale Forleggerforeningens Freedom to Publish Prize 2008 arrestert i Istanbul

Tyrkia: Mottageren av Den Internasjonale Forleggerforeningens Freedom to Publish Prize 2008 arrestert i Istanbul

Forlegger Bjørn Smith-Simonsen, leder i IPAs Freedom to Publish-komité, sier: «Ragip Zarakolu er respektert som forlegger i hele verden.  Han er mottager av IPAs Freedom to Publish Prize i 2008 og leder av «Freedom to Publish»-komitéen i Den Tyrkiske Forleggerforeningen.  Vi er meget bekymret over arrestasjonen, som fant sted da Zarakolu var på vei hjem sist kveld.  Vi håper inderlig at Zarakolu ikke blir tiltalt.

Bakgrunn
I følge PEN International er arrestasjonen del av en større politiaksjon igangsatt i 2009, der politiet slår ned på kurdiske, politiske partier.  PEN er bekymret over at Zarakolu, og en rekke andre journalister og skribenter som er blitt fengslet i det siste, holdes i varetekt fordi de benytter seg av sin rett til fredelige ytringer og til å fritt kunne møte kolleger.

Zarakolu ble arrestert 28. oktober sammen med professor Büsra Ersanli.  41 andre journalister og skribenter var nylig blitt arrestert i det som betegnes som operasjon «Democratic Society Congress» (Koma Civaken Kurdistan – KCK), en operasjon som startet i 2009 og har ført til flere hundre arrestasjoner og rettsaker.  KCK oppfattes som en avdeling av det tidligere forbudte Kurdistan Workers Party (PKK).

Blant organisasjonene som assosieres med KCK finner vi «Peace and Democracy Party» (Barış ve Demokrasi Partisi – BDP).  30 BDP-representanter tok sete i det tyrkiske parlamentet 1. oktober i år, blant dem den mangeårige kurdiske aktivisten Leyla Zana, hvis sak tidligere er blitt fulgt nøye av PEN International.  BDP ble etablert etter at «Democratic Society Party (DTP) ble tvangsavviklet i 2009 grunnet anklager om samarbeid med PKK.  BDP har imidlertid gjort det klart at det ikke samarbeider med PKK og at PKK ikke har noen inflytelse på deres egne politiske valg.Til tross for dette er flere medlemmer av BDP og tidligere DTP-medlemmer blitt arrestert og trakassert. Enkelte aktivister hevder at så mange som mer enn 1.000 er blitt arrestert de siste årene på anklager som spenner fra «å snakke kurdisk» til «å uttale seg kritisk om regjeringen.»

FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) har nylig publisert en analyse av BDP og alle hendelser etter at partiet ble etablert i 2010.

Zarakolu mottok Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2004.

Se også Anders Hegers kommentar i Dagsavisen 5. november.