Deeyah mottok årets Ossietzkypris

PRESSEMELDING

Deeyah tildelt Ossietzky-prisen av Norsk PEN

Norsk PEN, den norske avdelingen av PEN International, verdens største forfatter- og ytringsfrihetsorganisasjon, har tildelt årets Ossietzkypris  til den norsk-pakistanske sangeren, musikkprodusenten, komponisten, filmskaperen og menneskerettighetsaktivisten Deeyah.

Deeyah ble født i Oslo i 1977 og fikk kontrakt med et plateselskap i en alder av 13 år. Hun fikk nasjonal oppmerksomhet allerede fra hun var åtte, og hennes første soloalbum ble utgitt i 1992 og mottok svært positive kritikker. Men det norsk-pakistanske miljøet kritisert hennes familie for å støtte hennes musikalske karriere. De følte det var upassende for en ung muslimsk kvinne å fremføre musikk.

Familien fortsatte å støtte henne til tross for økt press og trusler, grunnet hennes hyppige tilstedeværelse i media. I en alder av 17 år, etter fortsatt  trakassering og frykt for sin families og sin egen sikkerhet, forlot Deeyah Norge og etablerte seg i Storbritannia. Hun fortsatte å jobbe som musiker og  artist, men i 2006 sluttet hun å opptre og fokuserte virksomheten på musikk- og filmproduksjon. Som aktivist har hun brukt mesteparten av sitt liv på å skape prosjekter som tar opp temaer som ofte  blir ignorert eller ansett som ubehagelig.  Samtidig har hun vært en trofast støttespiller for marginaliserte stemmer.

Noen av disse prosjektene inkluderer CDen «Listen To The Banned» samt det internasjonale  initiativet  «Sisterhood» – et nettverk som støtter  unge, muslimske kvinners kunstneriske aktivitet.  Hun har etablert den veldedige organisasjonen  AVA som arbeider for ytringsfrihet for unge kvinner,  spesielt blant  etniske minoriteter.  Deeyah leder også sitt eget musikk-, kunst-  og filmselskap med en sosiale profil – FUUSE – og hun har nylig produsert og regissert sin første internasjonalt anerkjente dokumentarfilm,  «Banaz A Love Story, der hun  fokuserer på fenomenet æresdrap i  innvandrer-miljøer i Europa.

Ossietzkyprisen er Norsk PEN pris for fremragende prestasjoner innenfor feltet ytringsfrihet og deles ut årlig den 15. november, den internasjonale Fengslede  Forfatteres Dag.  Prisen vil bli delt ut under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo,  torsdag 15. november kl 1900.

For mer informasjon, ta kontakt med Norsk PEN på pen@norskpen.no eller  926 88 023.

Oslo, 12. November 2012

 

Mer om prisvinneren:

Deeyah, en kritikerrost musikkprodusent og prisbelønt menneskerettighetsaktivist, er kjent for sin frittalende støtte til kvinners rettigheter, ytringsfrihet og fred. Hun ble født i Oslo i 1977 og fikk kontrakt med et plateselskap i en alder av 13 år.  Hun fikk nasjonal oppmerksomhet allerede fra hun var åtte, og hennes første soloalbum ble utgitt i 1992. CDen var en fusjon av klassisk pakistansk musikk og moderne påvirkninger og fikk svært positive kritikker. Men det norsk-pakistanske miljøet kritisert hennes familie for å støtte hennes musikalske karriere. De følte det var upassende for en ung muslimsk kvinne å fremføre musikk.

Familien fortsatte å støtte henne til tross for økt press og trusler grunnet hennes hyppige tilstedeværelse i media.  Til slutt ble Deeyah truet  direkte da flere menn forsøkte å bortføre henne fra skolen for å «snakke med henne».  Et år senere ble Deeyah angrepet på scenen og sprayet med pepperspray mens hun opptrådte.  I en alder av 17, etter fortsatt  trakassering og frykt for sin families og sin egen sikkerhet, forlot Deeyah Norge og etablerte seg i Storbritannia.

Deeyah fortsatte å jobbe som musiker og  artist og samarbeidet med en rekke artister, musikere og produsenter fra mange musikalske sjangere –  fra pakistansk folkemusikk til nordindisk klassisk musikk , vestlig jazzmusikk, elektronika og listepop.  I 2006 sluttet hun å opptre og fokuserte virksomheten på musikk- og filmproduksjon.  Hun igangsatte prosjekter som kombinerte lidenskapen for kunst og aktivisme og utvidet sin kunstneriske uttrykk til å inkludere film og digitale medier, alt drevet fram av engasjementet  for menneskerettigheter og sosial aktivisme.

Deeyah grunnla Sisterhood, et prosjekt utviklet for å styrke unge muslimske kvinner gjennom å oppmuntre til aktivitet på tvers av kunstneriske disipliner.  I samarbeid med Freemuse co-produserte hun den kritikerroste CDen «Listen To The Banned» som inneholder musikk fra og framføres av musikere fra Asia, Afrika og Midt-Østen som har opplevd forfølgelse og sensur eller som er blitt fengslet  for sine kunstneriske uttrykk. Hun etablerte veldedighetsorganisasjonen AVA,  en pedagogisk organisasjon for kunst og multimedia, opprettet for å arbeide for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Det primære målet til AVA er å støtte og oppmuntre marginale stemmer og samtidig se nærmere på ulike former for undertrykkelse og hva slags løsninger man trenger,  spesielt når det gjelder kvinner og ungdom fra etniske minoriteter.

Deeyah leder også sitt eget musikk-, kunst-  og filmselskap med en sosiale profil – FUUSE – og hun har nylig produsert og regissert sin første internasjonalt anerkjente dokumentarfilm,  «Banaz A Love Story», der hun  fokuserer på fenomenet æresdrap i  innvandrermiljøer i Europa.