Füsun Erdoğan og fem andre tyrkiske journalister får livstidsdommer

PRESSEMELDING

Füsun Erdoğan og fem andre tyrkiske journalister får livstidsdommer

Norsk PEN ber medlemmer av den norske delegasjonen som nå er på statsbesøk i Tyrkia, om å reagere skarpt overfor sitt vertskap.

En domstol i Istanbul avsa tirsdag en kjennelse i den såkallte MLKP-saken der journalistene Füsun Erdoğan, Bayram Namaz, Sedat Senoglu,  Ibrahim Cicek, Ziya Ulusoy og Arif Çelebi  ble dømt til fengsel på livstid. Ifølge lokale medier ble journalistene anklaget for å være medlemmer av en marxistisk organisasjon (MLKP) som er forbudt iht. den tyrkiske anti-terror lovgivningen. Erdoğan ble anklaget for å være leder av MLKP fordi hun er grunnleggeren av radiostasjonen Özgür Radyo som er kritisk til regjeringen.

«Journalister er ikke terrorister»!  Dette er den klare meldingen  European Federation of Journalists (EFJ) sender til den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdoğan på «Stand Up for Journalism Day», etter at dommen fallt i går.

International Federation of Journalists (IFJ) har sluttet seg til EFJ og krever nå at livstidsdommene gitt til Füsun Erdoğan og fem andre journalister appelleres.

Norsk PEN mener de siste dommene er et særdeles grovt eksempel på tyrkiske myndigheters forsøk på å kneble journalister, og nok en illustrasjon på regimets brutale bruk av anti-terrorlovgivningen for å stanse det frie ord.  Vi ber den norske delegasjonen, som fremdeles befinner seg i Tyrkia, om å reagere skarpt på disse dommene overfor vertskapet.

Bakgrunn
I et brev hun fikk sendt fra Gebze kvinnefengsel utenfor Istanbul , forteller Erdoğan detaljene og omstendighetene rundt pågripelsen, fengslingen og de politiserte,  kriminelle anklager. Erdoğan grunnla kringkasteren Özgür Radyo i 1995, og jobbet som leder der inntil 8 september 2006 – den dagen sivilkledde agenter arresterte henne i Izmir». Hun har vært fengslet siden den gang.

«Fra det øyeblikket jeg ble skjøvet inn i den bilen , mistet jeg følelsen av tid og sted fordi jeg ble klemt mellom for-og baksetene , og øynene mine ble tildekket .  Jeg visste ikke hvor de skulle bringe meg ,» skrev Erdoğan. Etter å ha blitt tatt med til en ukjent bygning , beordret agentene Erdoğan «til å legge seg ned ved siden av andre fanger som lå på gulvet med ansiktet ned.» Da hun nektet , tvang de henne til å gjøre det. Deretter ble hun videofilmet , ydmyket og kastet i fengsel .

Myndighetene i Tyrkia – verdens verste når det gjelder fengling av journalister – ville ikke fortelle Erdoğan eller hennes advokater grunnene til at hun ble fengslet før etter  to år.  I 2008 gjorde påtalemyndighetene henne kjent med tiltalen – hun ble anklaget for å lede en ulovlig organisasjon og for å ha forsøkt  å «ødelegge den konstitusjonelle orden med makt»  – og påtalemyndighetene ba retten fengsle henne for livstid uten prøveløslatelse.  Erdoğan og hennes advokater bestrider både disse påstandene og den prosessen som førte  til fengslingen av  henne og sier det «ikke finnes konkrete bevis mot henne.»  Erdoğan forteller hvordan hennes helse har forverret seg og appellerer om solidaritet .

Pressefrihet i Tyrkia
Tyrkiske myndigheter har igangsatt en av verdens mest omfattende straffereaksjoner mot pressefriheten  i nyere historie . Minst 76 journalister var blitt fengslet, nesten alle på bakgrunn av anti-statlige anklager,  da Committee to Protect Journalists ( CPJ ) gjennomførte en omfattende undersøkelse i august 2012 . Mer enn tre fjerdedeler hadde ikke blitt dømt for en forbrytelse , men hadde blitt holdt fengslet i måneder eller år i påvente av en rettssak eller en domsavsigelse.

Det var registrert mellom 3000 og 5000 straffesaker mot journalister i Tyrkia ved utgangen av 2011, ifølge beregninger fra tyrkiske  presseorganisasjoner.  Statsminister Erdoğan har ledet an i denne anti-presse kampanjen, gjennom personlig å rette søksmål mot flere journalister for ærekrenkelse, samtidig som han og hans regjering har presset nyhetsorganisasjonene til  å tøyle kritiske medarbeidere . Dette  har ført til utbredt selvsensur.  Av de 76 journalistene som ble fengslet 1. august 2012, ble minst 61 fengslet på grunn av sin journalistikk, ifølge CPJ´s analyse , som var basert på en gjennomgang av rettsdokumenter og Justisdepartementets arkiver, samt intervjuer med tiltalte og deres advokater.  Bevisene mot de andre 15 journalister var mindre tydelig , og CPJ fortsetter å undersøke bakgrunnen for arrestasjonene .

Fengslingene  representerer en av de mest omfattende straffereaksjoner CPJ har dokumentert i de 27 årene de har samle inn materiale om fengslede journalister.