Erdogan stenger Twitter

I et desperat forsøk på å kontrollere korrupsjonslekkasjer har den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan nå stengt Twitter i Tyrkia. «Det internasjonale samfunnet kan si ditt og datt. Jeg bryr meg ikke», sa Erdogan tidligere denne uken og truet med å stoppe Twitter. Kort tid etter fikk twitter-brukere i Tyrkia store tekniske problemer.

«Norsk PEN tar sterkt avstand fra denne dramatiske handlingen», sier leder William Nygaard.  «Norsk og International PEN har fulgt utviklingen i Tyrkia tett i flere år.  Det er med den største bekymring vi har fulgt utviklingen de siste dagene.  Erdogan foretar nå noen desperate grep for å begrense vanlige borgeres ytringsfrihet.  At Twitter blir stengt er et tegn på at den demokratiske utviklingen i Tyrkia er i ferd med å bryte sammen.  Det er nå avgjørende at både EU og Norge reagerer skarpt på siste dagers utvikling.»

Tyrkias ubestridte leder det siste tiåret har de senere månedene stått i sin største politiske krise. Selv mener han at han står overfor et kuppforsøk fra en «parallell stat» som vil skade ham, og langer daglig ut mot sine fiender.  Idéen om en «paralell stat» ble avvist av Tyrkias president Abdullah Gul ifm. med et åpenhjertig intervju med tyrkiske og internasjonale medier under et statsbesøk i Danmark tidligere denne uken.  Gul gikk i intervjuet ut mot Erdogans påstander om at en «internasjonal konspirasjon bestående av eksterne krefter» forsøker å velte hans regjering.  «Jeg aksepterer ikke denne påstanden og jeg finner den uriktig», sa Gul i intervjuet som er publisert i nettavisen Al-Monitor 18. mars.

Erdogan er nå meget presset og det er ventet at utfallet av lokalvalgene i Tyrkia senere denne måneden vil få stor betydning for hans videre politiske karriere.