Bloggeren Niloy Chakrabarti drept i Bangladesh

NiloyChakrabarti7. august ble den bangladeshiske bloggeren Niloy Chakrabarti brutalt myrdet i sitt hjem. Chakrabarti, også kjent som Niloy Neel, er den fjerde sekulære blogger som er blitt drept i Bangladesh i år.

Chakrabartis navn har stått på to lister over bloggere som skulle drepes, publisert i bangladeshisk media, sammen med 83 andre bloggere som alle ble beskrevet som anti-islamske og blasfemiske. Hittil i år har fire av bloggerne på listen blitt drept.

26. februar 2015, ble den fremstående bloggeren Avijit Roy brutalt myrdet, mens hans kone ble skadet i angrepet. Bare en måned senere fulgte mordet på blogger Washiqur Rahman. 12. mai 2015 ble Ananta Bijoy Dash, en nær venn av Roy, knivstukket til døde i byen Sylhet av en maskert gjeng.

Minst tre andre forfattere har blitt angrepet eller drept i Bangladesh siden 2013, og selv om flere har blitt arrestert i forbindelse med hendelsene har ingen blitt holdt ansvarlig for noen av angrepene. Norsk PEN er alvorlig bekymret over den økende tendensen til vold mot forfattere og journalister som fredelig uttrykker sine synspunkter.

Drapet på Niloy Chakrabarti er en opprivende påminnelse om behovet for styrket beskyttelse av forfattere og frie meningsytrere.
Norsk PEN ber myndighetene i Bangladesh om raskt og upartisk å etterforske hans død og at gjerningsmennene blir stilt for retten.

Statsminister Hasina Wajed og hennes regjering må gjøre alt i sin makt for å sikre at de tragiske hendelsene ikke ble gjentatt. Forfattere, journalister og bloggere som er i faresonen må beskyttes av egne myndigheter. Drapene må etterforskes raskt og upartisk og gjerningsmennene må stilles for retten.

150 forfattere fra hele verden underskrev et brev til statsminister Hasina Wajed tidligere i år med krav om beskyttelse av bloggerne og fengselsstraff for gjerningsmennene.