Norsk PEN fordømmer arrestasjonen av Can Dündar og Erdem Gül

Erdem Gül og Can Dündar
Erdem Gül og Can Dündar

I går kom nyheten fra Tyrkia om at sjefsredaktør og æresmedlem i Norsk PEN Can Dündar og journalist Erdem Gül i den tyrkiske dagsavisen Cumhuriyet er blitt arrestert, anklaget for spionasje, forræderi og å være medlemmer av en terrororganisasjon. Anklagene kan føre til fengsel på livstid. Norsk PEN fordømmer arrestasjonene av de to journalistene på det sterkeste.

Årsaken til arrestasjonen er at Cumhuriyet har offentliggjort bilder av lastebilkaravaner fylt av våpen som kjører over grensen fra Tyrkia til Syria, angivelig på vei til ekstremistiske opprørsgrupper som kjemper mot det syriske regimet og al-Assad. Tyrkiske myndigheter på sin side har hevdet av bilene inneholdt medisinsk nødhjelp som skulle til turkmenere i Syria. Etter avsløringene gikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan personlig til søksmål mot Can Dündar og anmodet om at han skulle dømmes til livsvarig fengsel. Da Dündar og Gül stilte til rettsmøte i går, ble de altså begge arrestert og står nå i fare for å bli dømt til fengsel resten av livet. «Vi er ikke spioner, vi er ikke forrædere, vi er ikke helter; vi er journalister», skal Dündar ha uttalt utenfor rettslokalet.

Saken er nok et alvorlig eksempel på at Tyrkia under president Erdoğan er blitt et aggressivt og undertrykkende regime der det ikke lenger finnes ytringsfrihet og en fri presse. Norsk PEN mener at norske myndigheter, som en alliert med NATO-landet Tyrkia, nå må bryte tausheten og protestere overfor president Erdoğan mot kneblingen av journalister og den tragiske utviklingen i landet. Norsk PEN krever at Can Dündar, Erdem Gül og andre uavhengige journalister og skribenter i Tyrkia løslates umiddelbart, at alle anklager mot dem bortfaller og at tyrkiske myndigheter tillater full ytringsfrihet for landets innbyggere.