"The Magnitsky Act" - en film til besvær

 

magnitsky copy

Filmen “The Magnitsky Act – Behind the Scenes” ble trukket fra Grimstad kortfilmfestivals program etter trusler fra mangemilliardæren Bill Browder om søksmål dersom festivalen viste filmen. Festivalen bøyde seg med den begrunnelse at den ikke ville hatt økonomiske ressurser til å gjennomføre et eventuelt søksmål.

Browders advokater leverte dessuten et rettslig krav til Stavanger tingrett om midlertidig forføyning for å stoppe visningen. Men den 15. juni avsa Stavanger tingrett kjennelse om at filmen ikke kunne forhåndssensureres, med henvisning til Grunnlovens § 100 om ytringsfrihet.

Norsk PEN mener Browders knebling av produsent, regissør og festival innebærer en innskrenkning av ytringsfriheten og er en viktig prinsippsak.

Nå er det viktig at de mange gode kreftene som arbeider for å trygge ytringsfriheten i Norge samarbeider. Derfor oppfordrer Norsk PEN til at filmen blir vist offentlig i Norge. Først da er det mulig å diskutere filmen og dens innhold.