2016: Norsk PENs kollega Erol Önderoglu fengslet i Istanbul

reporters_without_border_erol_onderoglu_turkey_press_fredom.jpg_1718483346

En nær venn av Norsk PEN, Erol Önderoglu og hans to kolleger, Ahmet Nesin og Sebnem Korur Fincanci ble i går varetektsfengslet fordi de har vært aktive i en solidaritetskampanje for den kurdiske dagsavisen Özgür Gündem. Tiltalen har vært kjent en stund, men i går dømte en domstol i Istanbul dem til varetekt fram til rettssaken skal finne sted.

Johann Bier, leder for Reportere Uten Grensers Østeuropa- og Asia-desk, kaller dette en «svart dag for ytringsfriheten» og sier at «Erol Önderoglu har kjempet utrettelig for å forsvare forfulgte journalister de siste 20 årene. Han er en leder i dette arbeidet på grunn av sin ærlighet og integritet, noe som er anerkjent i presse- og ytringsfrihetsmiljøer over hele verden.»

Bakgrunnen for tiltalen mot Önderoglu og hans to kolleger er tre artikler som ble publisert i Özgür Gündem 18. mai om maktkampene innen de tyrkiske sikkerhetsstyrkene, samt om de pågående militære operasjonene mot Kurdistans Arbeiderparti (PKK) i Anatolia.

Önderoglu er en nær kollega av Norsk PEN. Han har rapportert til RSF om ytringsfrihetssituasjonen i Tyrkia via nettavisen BIANET siden 1996. Han er medlem av rådet til ytringsfrihetsnettverket IFEX og deltok også på et seminar om ekstremisme og journalistikk ved Institutt for journalistikk og mediefag på Høgskolen i Oslo og Akershus i mars i år.

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN, kaller fengslingene sjokkerende og uakseptable. De viser nok en gang et Tyrkia i rettslig oppløsning.

Den norske regjeringen må reagere overfor Tyrkias regjering med krav om at de tre settes fri.