Tyrkia: Forfatter og aktivist Asli Erdoğan nektet vann og medisiner

asli_erdogan3

Norsk PEN og PEN International er dypt bekymret for helsen til forfatteren og menneskerettighetsaktivisten Asli Erdoğan, som den 17. august i år ble arrestert sammen med mer enn 20 andre journalister og ansatte fra avisen Özgür Gündem, en pro-kurdisk opposisjonsavis.

Asli Erdoğan lider av astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og diabetes. I et intervju som ble gitt fra interneringssenteret hvor hun holdes under arrest, sier Erdoğan via sitt juridiske team at forholdene i fengselet er forferdelige, at hun har blitt nektet livsnødvendige medisiner i fem dager, og at hun ikke får vann når hun har bedt om dette.

– Vilkårene for Asli Erdoğans fengsling er helt uakseptable, og det haster med å gi henne nødvendig medisinsk behandling, sier William Nygaard, leder for Norsk PEN. – Dette er enda et grelt eksempel på hvordan tyrkiske myndigheter bruker unntakstilstanden til å slå ned på fredelig dissens, det sivile samfunnet, media og akademia, sier Nygaard.

Norsk PEN krever derfor at tyrkiske myndigheter umiddelbart løslater Asli Erdoğan, som er arrestert utelukkende for å ha benyttet seg av sin grunnleggende rett til ytringsfrihet.

Norsk PEN krever samtidig at Erdoğan umiddelbart sikres full tilgang til vann, medisiner og leger, og oppfordrer tyrkiske myndigheter til å bedre de generelle forholdene for innsatte i tyrkiske fengsler.

Norsk PEN krever videre at alle fengslede forfattere og journalister får tilgang til advokater, at de stilles for retten i samsvar med internasjonale standarder for rettferdig rettergang, og at de løslates så sant de ikke kan siktes for en kriminell straffbar handling.

Bakgrunn
Asli Erdoğan, en anerkjent forfatter, spaltist og menneskerettighetsaktivist i Tyrkia ble pågrepet 17. august etter en politiaksjon i leiligheten hennes. Hun ble arrestert sammen med mer enn 20 andre journalister og ansatte fra avisen Özgür Gündem, en pro-kurdisk opposisjonsavis. Özgür Gündem ble stengt i kjølvannet av unntakstilstanden i Tyrkia etter det mislykkede kuppet 15. juli 2016. I tillegg ble to journalister fra IMC-TV arrestert, etter at de hadde rapportert om arrestasjonene av journalistene. Erdoğan er rådgivende styremedlem og spaltist i avisen.

Asli Erdoğans første roman, Kabuk Adam (Crust Man), ble utgitt i 1994 og hun har siden utgitt syv bøker. Tre av romanene hennes er utgitt på norsk; Byen med den røde kappa (2004), Den mirakuløse mandarin (2010) og Steinbygningen (2013). Hun har mottatt en rekke utmerkelser i utlandet og har blitt publisert på 15 språk. Asli Erdoğan er tidligere fribyforfatter i Krakow.

PEN International har dokumentert at minst 97 forfattere og journalister er i varetekt i Tyrkia pr. 22. august 2016.