18. november: Snowden på storskjerm i Oslo

snowden

Edward Snowden blir intervjuet live fra Moskva 18. november.

Snowden blir intervjuet i forbindelse med arrangementet «Venter på Snowden» fredag 18. november kl. 17 i Litteraturhuset i Oslo.

Norsk PEN markerer i år den internasjonale PEN-dagen Fengslede Forfatteres Dag 18. november, der Edward Snowden som varsler og hans sak vil være sentral i programmet.

Andre deltakere i programmet er varsleren John Crane, og Alan Rusbridger, tidligere sjefredaktør i The Guardian.

John Crane arbeidet ved Pentagon Inspector Generals kontor med ansvar for å sikre varslere mot overgrep. Crane avslørte lovbrudd mot varslere – spesielt at Thomas Drakes hemmelige vitneutsagn ble ulovlig brukt mot ham. Crane ble sagt opp med umiddelbar virkning i 2013.

Alan Rusbridger var sjefredaktør i The Guardian fra 1995 til 2015. Under Rusbridgers redaktøransvar slapp The Guardian nyheten om overvåkningspraksis i USA og verden forøvrig ved å publisere NSA-dokumenter lekket av Edward Snowden.

Norsk PEN hadde opprinnelig planlagt å overrekke Eward Snowden Ossietzkyprisen i Universitetets Aula i Oslo fredag 18. november. Saken til Edward Snowden er nå anket til Høyesterett, og kan dra ut i tid. Etter anbefaling fra vår advokater har vi derfor besluttet å utsette prisseremonien til 7. juni. Imidlertid opprettholder vi den viktige markeringen av Fengslede Forfatteres Dag.

Mer informasjon om programmet 18. november vil bli publisert om kort tid.