Lillehammer i dag: Asli Erdogan live fra Istanbul

Asli Erdogan, Narges Mohammadi og Khadija Ismayilova kommer til Lillehammer 31. mai.

ORDET ER FRITT

Onsdag 31. mai kl. 22.00 i Teltet på Stortorget, Lillehammer

De tre modige skribentene og aktivistene Erdogan, Mohammadi og Ismayilova vil alle være til stede under festivalprogrammet Ordet er fritt onsdag 31. mai. Felles for de tre er at de betaler en høy pris for å ytre seg fritt i sine hjemland. Ingen av dem kan delta ved personlig nærvær, det har myndighetene i hhv Tyrkia, Iran og Aserbajdsjan satt en brutal stopper for. Til tross for fengsling og utreiseforbud vil de tre bli hørt. Narges Mohammadi har skrevet et brev fra fengselet til sine venner på Lillehammer som blir lest opp av hennes bror, Asli Erdogan snakker med oss via Skype, Khadija Ismayilova vil også delta live via Skype.

Programmet ledes av den islandske forfatteren Sjón, som også er leder av Islandsk PEN.

Narges Mohammadi soner en 16 års fengselsstraff i det beryktede Evin-fengselet for å ha kjempet for kvinners rettigheter i Iran. For få dager siden ble hun innlagt på sykehus. Det er ikke enkelt for fanger i iranske fengsler å kommunisere med omverden, men for kort tid siden mottok vi et brev fra Narges med hilsen til alle som kjemper for hennes sak, til kolleger og publikum i Norge. Hun skriver bl.a.:

 “Dear friends,
I’m writing to you after I’ve served my first 6-year sentence, and the new 16-year sentence started on 14 March 2017.  All because of my work at Defenders of Human Rights Center, feminist activities and opposing death penalty.”

Brevet blir lest opp i sin helhet av hennes bror Hamidreza Mohammadi.

Asli Erdogan ble arrestert 17. august i fjor sammen med 22 journalister og ansatte i den kurdiske avisa Özgur Gündem. Hun ble beskyldt for «å ha propagandert for terroristorganisasjonen PKK». Kolleger fra hele verden protesterte og aksjonerte for Erdogans løslatelse og frifinnelsen av alle fengslede forfattere og journalister i Tyrkia. Erdogan ble løslatt 29. desember, men siktelsen mot henne og de andre journalistene står ved lag. Neste rettsmøte er 19. juni i Istanbul, hun risikerer 7 års fengsel. Myndighetene har gitt henne utreiseforbud.

Asli Erdogan deltar i programmet via Skype i samtale med Sjón.

Khadija Ismayilova er en prisvinnende journalist, hun ble dømt til 7 års fengsel for å ha publisert artikler som avslører menneskerettighetsbrudd og korrupsjon blant myndighetene i Aserbaidsjan. Khadija Ismayilova ble løslatt fra fengsel 25. mai 2016, da hadde hun sittet i fengsel i 537 dager. Ismayilova er nektet utreise. Ismayilova deltar i programmet via Skype i samtale med Sjón.

Kveldens konferansier er den islandske forfatteren og leder i Islandsk PEN, Sjón.

Forfatterkollegaer som medvirker er: Gunvald Axner Ims (Norge), Asieh Amini (Iran), Mohammadi Hamidreza (Iran), Anzhelina Polonskaya (Russland), Ali Kalaei (Syria), Birger Emanuelsen (Norge), Gunel Movlud (Aserbajdsjan), Housam Al-Mosilli (Syria), Basim Mardan (Irak), Brit Bildøen (Norge).

Musikalske innslag ved Khaled Harara (Palestina)

Norsk PEN, Litteraturfestivalen på Lillehammer, PEN International, og ICORN samler til denne litterære og musikalske støttemarkeringen for den tyrkiske forfatteren Asli Erdoğan, den iranske menneskerettighetsaktivisten og journalisten Narges Mohammadi og journalisten Khadija Ismayilova fra Aserbajdsjan.

Konferansen In Other Words
Når ytringsfrihet trues, knebles eller forbys, er kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå undertrykkelse på. Det dukker opp nye uttrykksmåter, nye ord og nye motstandsformer.

Parallelt med litteraturfestivalen arrangeres en større ytringsfrihetskonferanse på Lillehammer. Konferansen In Other Words er et samarbeid mellom PEN International Writers in Prison Committee (WiPC) og ICORN (International Cities of Refuge Network). Mer enn 300 forfattere, kunstnere, aktivister, fribyrepresentanter og andre gjester fra 60 land er samlet på Lillehammer i perioden 31. mai til 2. juni for å utforske og diskutere hvordan vi kan fortsette å styrke arbeidet for å beskytte forfattere i fare og skape en fremtid hvor ytringsfriheten kan blomstre.

Konferansen arrangeres i nært samarbeid med Litteraturfestivalen og Lillehammer kommune.

Norsk PEN er stolt av å være nasjonalt PEN-vertskap for konferansen. Konferansen arrangeres fra 31. mai til 2. juli, paneldebattene om aktuelle ytringsfrihetsspørsmål er åpne for publikum. Programmet kan leses her.