PM: Tyrkisk rettsparodi

PRESSEMELDING FRA NORSK PEN

Jørgen Lorentzen, medlem av Norsk PENs Tyrkia-gruppe, observerte tidligere denne måneden tre ulike rettssaker mot skribenter og journalister i Istanbul.  I en kronikk i Aftenposten forrige uke sier han blant annet at sakene “er begynnelsen på en lang dags ferd mot en mørk natt i tyrkisk juridisk historie.”

Samtlige rettssaker tiltrakk seg mange internasjonale observatører.  “Det internasjonale nærværet er viktig, og det hjelper”, sier Lorentzen etter hjemkomsten til Norge.  Men myndighetene liker ikke den oppmerksomheten rettssakene får internasjonalt.  Derfor gjør de alt de kan for å forhindre observasjon.  Saker blir utsatt eller forsinket, man skylder på feil på lydanlegget, man skifter rettssal til en som er så liten at observatører knapt får plass, etc.

De tre sakene er

Sakene mot en rekke journalister som deltok i en “gjesteredaktør”-kampanje til støtte for den stengte prokurdiske avisen Özgür Gündem.  Disse sakene ble utsatt for annen gang

Saken mot forfatteren Asli Erdogan.  Denne ble også utsatt til slutten av oktober, men hun, og medtiltalte Necime Alpay, fikk opphevet et pålagt reiseforbud.

Saken mot forfatter og journalist Ahmet Altan og broren Mehmed Altan som er tiltalt for å kjenne noen med tilknytning til kuppet i Tyrkia i fjor sommer.  De to har sittet fengslet uten dom siden 10. september i fjor og saken ble sist uke utsatt igjen.  Lorentzens kronikk forklarer mer om bakgrunnen for denne saken.

Ahmet Altan har også skrevet en 100-siders forsvarstale som han fikk lese opp i retten: A portrait of the Indictment as Judicial Porn.

«Det mest betenkelige er at det tyrkiske rettsvesenet nå har begynt å bruke det «ubevisste» i sin bevisførsel, for hovedanklagen i tiltalen mot Ahmet Altan er at han dagen før kuppet 15 juli i fjor deltok i et timelangt TV-show hvor han sendte ut «ubevisste beskjeder» om kuppet dagen etter!”, sier Lorentzen i en avsluttende kommentar.

Norsk PENs styreleder, William Nygaard, legger til at “rettssituasjonen i Tyrkia utvikler seg stadig mer foruroligende. PEN vil i tiden som kommer følge utviklingen med årvåkenhet og sikre at de internasjonale samfunn holdes orientert»

  1. juni 2017

Eventuelle spørsmål kan rettes til:
Jørgen Lorenzen, mobil: 464 23 318
William Nygaard, mobil: 908 92 601