Tyrkianytt nr. 5, mai/juni 2018

Valget 24. juni – kamp om nominasjoner og sikring av tyrkisk valuta. OSSE sender observatører
I forbindelse med det framskyndete valget i Tyrkia 24. juni er det nå blitt kjent at Europarådet og OSSE vil sende valgobservatører for å overvåke valget. EU-parlamentet har vedtatt å ikke sende observatører.

Den tyrkiske liraen står nå meget svakt. Noe av årsaken er at mange har valgt å veksle inn sine penger i Euro og USD av frykt for hva lirakursen vil ligge på etter valget. Statsminister Yıldırım uttalte nylig at svingningene i tyrkisk lira skyldes “ekstern manipulering” på grunn av det kommende valget. President Erdoğan oppfordret sine landsmenn til å veksle dollar og euro tilbake til tyrkisk lira.

Den tyrkiske valgkommisjonen (Supreme Electoral Board) har avsluttet undersøkelsen av nominasjoner fra de ulike partiene, og har konkluderte med at listene fra HDP (det kurdisk-vennlige People´s Democratic Party) har flere kandidater som ikke oppfyller kriteriene for nominasjon. I tillegg mangler Saadet-partiet nominerte politikere i flere byer. Partiene har inntil 30. mai for å levere inn sine nominasjonslister. HDPs parlamentkandidat, journalisten Ahmet Şık, har uttalt at «til slutt vil denne regjeringen gå av, men vil dette være et land å bo i når de er borte?»

Ahmet Şık har vært i retten i forbindelse med hans uttalelser på sosiale medier og i nyhetsartikler. Han forsvarte seg i retten og sa: «Jeg tror at det er en terrorhandling når du ser på tvungne “forsvinninger” og henrettelser uten rettssak.» Dommer Mustafa Ün beordret journalister som dekket saken til å slå av datamaskinene sine. Deretter fortsatte Sik: «Dette handler ikke bare om Tyrkia, men det er ingen stat i verden som ikke har blod på hendene. Rettssakene er blitt igangsatt for å true folk til taushet av de politiske myndighetene. Dette er politiske rettsaker.» 

Syvende forlengelse av unntakstilstanden
Unntakstilstanden i Tyrkia er blitt forlenget i tre måneder. Den er nå forlenget for syvende gang siden erklæringen etter kuppforsøket 15. juli 2016. Unntakstilstanden fortsetter selv om Tyrkia går til valg 24. juni som følge av president Erdoğans beslutning.

Unntakstilstanden har vart i 20 måneder til tross for alle negative reaksjoner. 31 nye lovdekreter er blitt utstedt i perioden. 160 tusen mennesker er blitt arrestert og satt i varetekt og totalt er arrestordre blitt utstedt til 228 137 personer og etterforskning er blitt igangsatt mot 155 tusen mennesker som påstås å være medlemmer i “væpnede terroristorganisasjoner.» 112 679 mennesker ble avskjediget fra offentlig tjeneste, inklusive 5 705 akademikere. Fengslingsperioden ble utvidet til 30 dager. Denne tidsrammen ble brukt til slutten av 2016, men ble så redusert tilbake til 14 dager etter advarsler fra Europarådet.
50 aviser, 20 magasiner, 32 TV-kanaler, 34 radiokanaler, 30 forlag og distributører ble stengt i denne perioden.

Læreren Ayşe Celik får bare se sin baby i 45 minutter daglig
Lærer Ayşe Çelik ble dømt til 1 år og tre måneders fengsel på bakgrunn av såkalt «ulovlig organisasjonspropaganda» fordi hun sa: «Ikke la barn dø”. Hun refererte da til portforbudene i kurdiske provinser på et TV-show der hun deltok på telefon. Çelik ble fengslet 29. april sammen med sin seks måneder gamle baby Deran. Deran ble senere sendt tilbake til Celiks familie på grunn av forholdene i fengselet. Hun kan bare se sin mor en gang om dagen i 30-45 minutter med rettens tillatelse.

Underskriftskampanjen for Ayşe Celik fortsetter. Mer enn 120 ytringsfrihetsforkjempere og organisasjoner har igangsatt en kampanje innenfor ytringsfrihetsnettverket IFEX (International Freedom of Expression Exchange). 23 tusen mennesker har undertegnet oppropet så langt siden starten, et par dager før hun ble fengslet. Målet er 100 tusen underskrifter. Du kan slutte deg til oppropet her.

Ytterligere to HDP-parlamentsmedlemmer mister sine plasser i parlamentet
Parlamentsmedlemmer Osman Baydemir og Selma Irmak i Folkets demokratiske parti (HDP) mistet sine plasser i parlamentet på grunn av en rettskraftig dom mot dem. Antall HDP-medlemmer som har mistet sine parlamentsplasser økte dermed til 11 og antall HDP-medlemmer i parlamentet gikk ned til 48.

Stadig flere dømt for motstand mot Afrin-operasjonen
Medlem av Arbeiderpartiet (EMEP), Sinan Niron, ble dømt til ett år og seks måneders fengsel for «å ha utført ulovlig organisasjonspropaganda», men ble sluppet fri etter at dommen ble utsatt. Niron ble satt i varetekt i forbindelse med en operasjonen organisert mot de som krevde fred og slutt på Afrin-operasjonen i Nord Syria. Se også Tyrkia-nytt nr 4.

Ytterligere fire universitetsstudenter arrestert
Arrestasjoner av studenter som reagerte mot de som delte ut “Turkish Delight” ved Bogazici universitetet og uttalte at “Det er ingen glede i massakren.” Ytterligere fire studenter er blitt arrestert og antall arresterte ved Bogazici universitetet har nådd 14. Det er også igangsatt etterforskning av avisreporter Cansu Pişkin som har rapportert om etterforskningen som førte til arrestasjonen av studentene.

CHP lanserer rapport om ytringsfrihet på nettet
Nestleder for informasjons- og kommunikasjonsteknologi i Det Republikansk folkeparti (CHP), Onursal Adıgüzel, har utarbeidet en rapport med tittelen “Utfordringer i forbindelse med tilgang til Internett i Internettalderen”. Rapporten påpeker at retten til tilgang til Internett er systematisk blitt krenket av regjeringen i de siste årene og at internettbrukere står overfor en rekke forskjellige sensurprogrammer.

Ifølge rapporten ble 36 603 nettsteder forbudt i 2015, 86 351 i 2016 og 99 952 i 2017. Tyrkia ba Twitter om å fjerne mer enn 7000 posteringer i 2017 og 712 Facebook-innlegg ble utestengt fra januar til Juni 2017. Ifølge innenriksdepartementet ble 10 250 kontoer på sosiale medier undersøkt og det ble igangsatt rettslige tiltak mot 3 679 personer i løpet av de siste tre månedene. Videre har metoden “å redusere båndbredden» blitt en rutinemessig bruk av sensur mot sosiale medier, særlig på Twitter, Facebook og YouTube.

Myndighetene i Ankara forbød 1. mai-demonstrasjoner
Myndighetene i Ankara tillot ikke at 1. mai-markeringene skulle organiseres av fagforeninger. Myndighetene hevdet at bannere og plakater “rakket ned på militære operasjoner og forstyrret den offentlige fred», og videre forsvarte at foreningene ville komme til å “gjennomføre aktiviteter utenfor sine mandat”.

Istanbuls sikkerhetsdirektorat kunngjorde at totalt 84 personer ble satt i varetekt i provinsen den 1. mai. 60 personer ble satt i varetekt i Beşiktaş, 16 i Beyoğlu og to i Şişli. Istiklal Street, Istanbuls berømte gågate, og alle andre veier som fører til Taksim Square ble blokkert med politiets barrikader 1. mai.

Første BIA Media Monitoring Report av 2018 lansert
Independent Communication Network (BIA) har lansert Media Monitoring Report for januar-mars 2018 . Ifølge rapporten ble 121 journalister fengslet i april. 301 journalister, spaltister, redaksjonelle ledere og tegnere ble tiltalt i løpet av en tremåneders periode; 48 av dem ble dømt på bakgrunn av «kuppforsøk», «ulovlig organisasjonspropaganda», «ulovlig organisasjonsmedlemskap», “å rakke ned på regjeringsinstitusjoner» og “å fornærme presidenten”.

Åtte journalister ble dømt til totalt 16 år, 7 måneder og 22 dagers fengsel, samt bøter på til sammen 21 000 tyrkiske lira. Fire journalister ble frikjent og 10 journalister er fortsatt tiltalt med krav om fengsel i totalt 46 år, 6 måneder og 6 dager. Nye rettssaker ble igangsatt mot tre journalister for å ha “fornærmet Erdoğan” i første kvartal 2018. Etterforskningen av journalist Ahmet Şık, redaktør Fatih Polat og Cumhuriyet-reporter Alican Uludağ har fortsatt ikke ført til konkrete søksmål. Rapporten kan leses her.

148 journalister i fengsel på Verdens Pressefrihetsdag
Vi har tidligere feiret 3. mai, verdens pressefrihetsdag. Økt oppmerksomhet rundt betydningen av pressefrihet er hovedfokus over hele verden. Ifølge de nyeste dataene som ble lansert av den tyrkiske journalistforeningen (TGS), øker presset på media hver dag i Tyrkia. 148 tyrkiske journalister og medarbeiderne var fengslet på årets pressefrihetsdag. Ifølge rapporten som ble lansert nylig av Reporters Without Borders (RFS), endte Tyrkia nå på en 157. plass blant 180 land. Tyrkia ble kategorisert blant de «dårlige», noe som betyr «land der journalistikk er vanskelig å utføre.» I en rapport fra 2018 lansert av Freedom House, endret Tyrkia plassering fra «delvis fri» til “ikke fri”.

226 innlegg på sosiale medier etterforsket på en uke
Innenriksdepartementet startet etterforskning av 226 personer i perioden 23. til 30. april på grunn av deres innlegg i sosiale medier. I følge departementet ble etterforskningen igangsatt på bakgrunn av undersøkelsen av 405 konti. Brukerne av sosiale medier ble anklaget for «ulovlig organisasjonspropaganda», for å «fornærme myndighetene», «anspore folk til vrede og fiendtlighet» og «kamp mot statens integritet».

Statsadvokat mener kombinasjonen av fargene gul, rød og grønn er kriminell
En statsadvokat mener at skjerf med en kombinasjon av fargene gult, rødt og grønt utgjør kriminelle elementer i et søksmål mot 24 personer. Seks av disse er arrestert med krav om fengsling i opptil åtte år. Bakgrunnen er at de deltok i begravelsen til Kamber Morkoç som omkom i et væpnet angrep hans datter hevder myndighetene sto bak.

Statsadvokaten hevdet at disse fargene er blitt “misbrukt av en ulovlig organisasjon». I anklageforberedelsen hevdet anklageren at begravelsen av Morkoç var «omgjort til ulovlig organisasjonspropaganda”. Ulike politiske partiaktiviteter ble også beskrevet som «ulovlig organisasjonspropaganda» og «offentlig ansporing til hat og fiendtlighet». Den første høringen i saken ble avholdt 30. mai.

Advokater følger opp protesterer mot portforbud
Den første høringen i rettssaken mot 18 advokater, alle medlemmer i Libertarian Lawyers Association, ble nylig avholdt i Istanbul. Advokatene har gjennomført en “sit-in”-protest og publisert en pressemelding som peker på forholdet mellom et portforbud og flere dødsfall. Advokatene står overfor påstand om fengsling i opptil 144 år fordi de påstås å ha «utført ulovlig organisasjonspropaganda» og «deltatt i ulovlige møter og demonstrasjoner.» Neste høring av saken er planlagt til 8. november 2018.

Forfatteropptreden på bokmesse avlyst på grunn av «sosial følsomhet»
Deltagelse av forfatteren Esra Elönü på bokmessen i Kocaeli ble kansellert med den begrunnelse at hennes meninger om Mustafa Kemal Atatürk ble ansett som «sosialt følsomme.” Elönü skulle være en av talerne i et forum på messen med temaet “spørsmål i skjærsilden”. Arrangementet ble kansellert etter møtet mellom kommunalforvaltningen og forlaget som brakte Elönü til messen.

Ledelsen på teknisk universitet stanset Pride Week og Pride March
Ledelsen på Middle East Technical University (ODTU) tillot ikke at Pride Week og March ble organisert av LGBTI-studentene på universitetet 7.-12. mai. E-posten som ble sendt til alle studenter fra ledelsen, gjorde det klart at ingen markeringer ville bli tillatt på universitetsområdet, noe som var i samsvar med beslutningen fra lokale myndigheter, datert 18. november 2017, og forbød alle slike markeringer i Ankara-provinsen.

Amnesty International krevde umiddelbare reaksjoner mot forbudet. Organisasjonen understreket at forbudet er i strid med retten til å møtefrihet. «Mars må være tillatt, og det generelle forbudet mot alle LGBTI-markeringer i Ankara må fjernes,» sa organisasjonen.

Dette er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetene fra våre tyrkiske kontakter og samarbeidspartner, Initiative for Freedom of Expression, Bianet og dokuz8NEWS. Disse nyhetsbrevene vil fortsatt bli distribuert våre medlemmer, media, etc. En oversikt over nyhetsbrevene fra Initiative for Freedom of Expression finnes her. Nærmere informasjon om enkeltsaker: Freedom of Expression Weekly Bulletin/ Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com

Redigert og oversatt fra engelsk av Carl Morten Iversen