Norsk PEN: - Nedslående for ytringsfriheten i Tyrkia

Pressemelding 

TYRKIA: Katarina Goldfain Johnsen og Caroline Stockford fra Norsk PEN dekker Gezi Park-saken.

Tyrkia, 09.10.2019: En av Tyrkias mest kontroversielle rettssaker ruller sakte videre. Denne uken sa retten seg fornøyd etter kun en dag.

Det var i utgangspunktet satt av to dager til den tredje høringen i den såkalte Gezi Park-saken. Men etter kun en dag sa retten seg fornøyd.

Filantropen Osman Kavala blir fortsatt holdt fengslet, og alle anklagene mot de 16 tiltalte opprettholdes.

– Saken og prosessen er nedslående for ytringsfrihetens kår i Erdogans Tyrkia. Den er dessuten egnet til å skremme andre fra å ytre seg kritisk om styringen av landet, sier Katarina Goldfain Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk PEN som var til stede i Silivri-fengselet utenfor Istanbul denne uken der rettssaken holdes.

16 kulturpersoner; forfattere, skuespillere, filmskapere, filantroper, advokater og arkitekter står anklaget for å ha organisert de spontane demonstrasjonene i Gezi-parken i Istanbul sentrum så langt tilbake som i 2013.

I den 657 sider lange anklagen er det lagt ned påstand om livstid for alle de 16 pluss 3000 år i fengsel. Internasjonale observatører, blant dem jurister, diplomater og menneskerettighetsforkjempere, oppfatter anklagene som politisk begrunnet.

Norsk PEN har deltatt med observatører på alle tre høringene som har vært avholdt i saken så langt.

– Vi har tidligere vært vitne til surrealistiske politisk motiverte rettssaker i Tyrkia, men dette overgår alt vi har sett før, sier Caroline Stockford, Norsk PENs Tyrkia-rådgiver.

– Justisdepartementet i Tyrkia har foreslått reformer, men disse har ingen betydning så lenge den rettslige trakasseringen av enkeltpersoner fortsetter som i denne saken, sier hun.

Forretningsmannen og filantropen Osman Kavala er den mest kjente av alle de tiltalte. Han har nå vært varetektsfengslet i snart to år. Det første året uten å vite hva han var tiltalt for.

-Jeg ber om at denne urettferdige og ulovlige prosessen mot meg droppes, sa Kavala under rettssaken tirsdag.

Norsk PEN hadde i likhet med andre menneskerettighetsorganisasjoner fra en rekke land håpet at Osman Kavala skulle bli løslatt denne uken og at tiltalen mot de 16 skulle frafalles.

– Vi håper norske myndigheter vil legge press på Tyrkia i denne saken og bidra til å sikre en rettferdig rettsprosess, sier Kjersti Løken Stavrum, Leder av Norsk PEN.

Neste høring i saken er 24. desember.

For ytterligere kommentarer:

Kjersti Løken Stavrum, tlf. 982 03 070
Caroline Stockford, tlf. +43 660 223 6337 (på bildet, til høyre)
Katarina Goldfain Johnsen, tlf. +47 478 95 235 (på bildet, til venstre)