«Uenighet er ikke overtramp». Innlegg på trykk i Dagsavisen

– Motargumentasjon er helt naturlig i et ordskifte, skriver leder av Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, i et svarinnlegg i dag.
Faksimile: Dagsavisen, 14.10.2019.

Torsdag publiserte Dagsavisen et innlegg fra Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk senter, om debatten rundt barneboka Sitronlimonaden. Under følger innlegget i sin helhet, og nederst i saken kan du lese det første innlegget.

Uenighet er ikke overtramp

Kjersti Løken Stavrum
Leder Norsk PEN

Norsk PEN jobber for ytringsfrihet. Vi anerkjenner en god debatt. Vi legger til grunn at en påstand, eller en ytring, må kunne bli motsagt. Derfor er det grunn til bekymring når Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, hevder Norsk PEN har begått et overtramp og at våre argumenter dreper en debatt.

NRK Dagsrevyen hadde 14. september et innslag om at samfunnsdebattant Mina Adampour klaget inn barneboken Sitronlimonaden til diskrimineringsombudet fordi hun mener den er rasistisk. Utdrag fra boken har vært benyttet i undervisning i mange år i Cappelen Damm Norsk 2 for 2. trinn, samt Aschehougs Zeppelin 4 for 4. trinn.

Vi i Norsk PEN reagerte som følge av NRK-innslaget av to årsaker. 1) Vi har en grunnleggende uvilje mot at staten skal blandes inn og gjøres til dommer over ytringer. 2) Vi delte ikke oppfatningen om at boken var rasistisk. Det ga vi uttrykk for. Vi minnet også om at barnebøker er særlig sårbare nettopp for slike handlinger. Vi mener at klagen vil kunne gjøre det vanskeligere å formidle kompliserte tema til barn i bokform. Vi har påpekt at det er en trend å hevde at noen kan ta skade av en publisering – og at det er en fare for at forlag som følge av dette vil kvie seg for å utgi barnebøker som ikke bare er rent underholdende.

Motargumentasjon er helt naturlig i et ordskifte. Det er ikke et overtramp å være uenig, selv om det kan være ubehagelig.

Faksimile: Dagsavisen, 10.10.2019.