Oppsummering: Første dag i rettssaken mot Julian Assange

I dag har vært en nedslående dag for det britiske rettssystemet. Rettssaken mot Julian Assange skal være offentlig og åpent tilgjengelig. Det er den ikke.
Norsk PEN møtte opp utenfor Den britiske ambassade mandag 7. september 2020 for å markere starten på rettssaken mot Julian Assange. Fra venstre: Rune Ottosen, Hege Newth, Lars Gule, Agnete Haaland og Kai Sibbern. Foto: Katarina Goldfain Johnsen
I dag markerte Norsk PEN starten av andre del i rettssaken mot Julian Assange utenfor Den britiske ambassaden. Vi møtte Storbritannias ambassdør til Norge, og overleverte et brev der vi ber om at Storbritannia stanser utleveringssrettssaken. Vi har også sendt et brev til USAs Charge d’affairs i Norge, der vi ber USA droppe anklagene mot Assange.
Første dag av den andre høringen i rettssaken mot Julian Assange er over. Vi har fulgt med saken som best vi kan, men det har ikke vært lett:
 
Norsk PENs representant i London, Sara Whyatt, forsøkte å få plass inne i rettssalen. Da hun fikk beskjed om at det bare er åtte plasser tilgjengelig for publikum, hvorav seks er forbeholdt familien, sier det seg selv at det ikke var plass til offentligheten inne i retten.
Sara Whyatt for Norsk PEN utenfor rettssalen. Foto: Stephen Brayne
Whyatt holdt en appell under støttemarkeringen før rettssakens start. Det samme gjorde Reportere uten grenser, den tyske parlamentarikeren Heike Haensel, Julian Assanges far og flere andre.
I sin appell leste Whyatt opp deler av PEN Internationals resolusjon fra den internasjonale PEN-kongressen i 2019.
Vivienne Westwood taler under protesten for Julian Assange. Foto: Stephen Brayne
Nektet videotilgang
Norsk PEN skulle også følge saken gjennom videooverføring, etter at vi fikk bekreftet fra retten i forrige uke at vi ville få tilgang. Denne tillatelsen ble i dag morges, etter rettssakens start, trukket tilbake uten forvarsel og uten begrunnelse. Etter hvert fikk vi en e-post om at dommeren har valgt å utelate alle observatører fra videooverføringen. Det betyr at NGOer som oss, Amnesty International og andre ikke fikk tilgang til å følge saken. Kun journalister fikk følge saken i dag.
 
Det britiske rettssystemet har i lang tid visst at interessen for utleveringsrettssaken mot Julian Assange er enorm. De har ikke tilrettelagt godt nok for at observatører kan følge saken, verken i februar da rettssaken startet, eller nå.
 
Dette er uholdbart fra et rettsvesen, særlig når det skjer i et demokrati. Vi gir oss ikke uten protest.