Ti år siden fredsprisen: Vi hedrer Liu Xiaobo

Norsk PEN har denne uken hedret den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo med video, markering og kronikk.

Skjermbilde fra videoen for Liu Xiaobo, laget av Norsk PEN.

Hele PEN-familien har denne uka mintes Liu Xiaobo og hans utrettelige innsats for frihet og menneskerettigheter i Kina. Under hashtaggen #LiuXiaoboAnniversary har PEN-sentre over hele verden aksjonert.

Det har også vi i Norsk PEN gjort.

Markering foran Stortinget

Tirsdag 8. desember holdt vi en markering foran Stortinget, der styreleder Kjersti Løken Stavrum holdt appell til minne om Liu Xiaobo, og leste diktet «2. juni 1989», skrevet av Liu Xia. Jessica Chiu fra Hongkomiteen i Norge leste diktet på kinesisk. Agnete G. Haaland leste Liu Xiaobos Nobeltale in absentia. Vi husket også på skribentene og de politiske fangene som sitter fengslet i Kina i dag, blant dem: Gui Minhai, Yang Hengjun, Qin Yongmin og Kunchok Tsephel Gopey Tsang. Se video fra markeringen her.

Video

Norsk PEN har laget en video for å minnes, med teksting på engelsk og kinesisk. Videoen viser en tom stol, laget av studenter ved ___ til utdelingen av Nobels fredspris. En tom stol ble nemlig symbolet på fengslede skribenter etter fredspris-utdelingen. Stolen står i vannkanten. Vannet viser til hvordan kinesiske myndigheter skyndet seg å spre Lius aske på et ukjent sted i Gulehavet, bare to dager etter at han døde. Se videoen her.

Kronikk

Trine Angelskår, leder for Norsk PENs Kina-utvalg, hadde 10. desember et innlegg i VG om de ti årene som har gått etter at Nobels fredspris ble tildelt Liu Xiaobo.  – Nobelkomiteen håpet at fredsprisen til Liu Xiaobo skulle styrke ytringsfriheten i Kina. Ti år senere er situasjonen mye verre, skriver Angelskår i innlegget. Les hele kronikken her.