Eritrea

Eritrea er det landet som sensurerer mest og fengsler flest journalister i Afrika sør for Sahara, ifølge rapport fra Committee to Protect Journalists (CPJ). Eritrea er også det mest utilgjengelige landet for det internasjonale samfunnet. Det er mot dette bakteppet at eritreiske eksilforfattere og journalister etablerte PEN Eritrea i eksil. PEN Eritrea, som er støttet av Norsk PEN, ble offisielt anerkjent av PEN International under den 80. kongressen i Bishkek, Kirgisistan 1. oktober 2014.

PEN Eritrea ble initiert og etablert etter iherdig og dedikert innsats av Dessale Berekhet Abraham, journalist fra Eritrea og fribyforfatter i Bø, Telemark. På kort tid og med knappe ressurser har senteret gjennomført en rekke store aktiviteter siden etableringen. Formålet har vært mangesidig: være kontaktpunkt mellom det internasjonale samfunnet og det utilgjengelige hjemlandet, informere, dele kilder og fremme saker om brudd på ytringsfriheten i Eritrea og forfølgelse av journalister og andre skribenter. Flere journalister har vært fengslet og isolert i mer enn 14 år.

PEN Eritrea benytter nettsiden og sosiale medier aktivt. Facebook har mer enn 200000 lesere i løpet av en uke. PEN Eritrea er også på Twitter med kontoen @PEN_Ertra.

Norsk PEN er støttesenter for PEN Eritrea.  Norsk PEN bidrar med støtte til senterets langsiktige arbeid.

Kronikker, pressemeldinger og artikler:

7. april 2016: Amanuel Asrat: Ei fengsla poetisk stemme

Protestbrev:

2018: Eritrea: Amanuel Asrat
2007 Eritrea: Fessehaye (Joshua) Yohannes

Arrangementer:

2. mars 2019: Politiske oversettelser
5. november 2015: Temakveld på Litteraturhuset: Eritrea