Aslı Erdoğan

Norsk PEN har gleden av å kunngjøre vedtaket av prisvinnende forfatter, spaltist, og menneskerettighetsaktivist Aslı Erdoğan som vårt nyeste æresmedlem. I kjølvannet av Erdoğans nylige arrestasjon i Tyrkia, ønsker Norsk PEN å hedre henne for over et tiår med utrettelige bidrag innen litteratur og aktivisme.

Erdoğan er opprinnelig utdannet i fysikk fra Bogazici University, og har jobbet som partikkel fysiker ved CERN i Genève før hun startet en fruktbar og produktiv karriere som forfatter. Med utgivelsen av sin første roman i 1994, Kabuk Adam (Crust Man), etablerte Erdoğans raskt sin litterære tilstedeværelse, og etterfølgende verk som The City in Crimson Cloak, Miraculous Mandarin og Wooden Birds har ført til en rekke premier og anerkjennelser både i Tyrkia og i utlandet. Erdoğans verker har blitt oversatt til mer enn femten språk, og hennes nyeste roman, The Stone Building, mottok Tyrkias mest prestisjetunge litterære pris (Sait Faik) i 2010

Som forfatter av skjønnlitteratur, er Erdoğan et eksempel på allsidighet, og hennes samlede arbeider omfatter poesi, poetisk prosa, flere korte romaner og noveller, og syv romaner. Kanskje enda mer imponerende er imidlertid Erdoğans produktive karriere som journalist og spaltist, og hennes engasjement som aktivist; hun har publisert over 200 artikler og forsvart feminisme, etnisk likestilling, ikke-diskriminering og ytringsfrihet, Aslı Erdoğans siste og kontroversielle bidrag stammer fra hennes stilling som spaltist, symbolsk redaktør og rådgivende styremedlem i den pro-kurdiske opposisjonelle dagsavisen Özgür Gündem.

I kjølvannet av det mislykkede militærkuppet 15. juli i Tyrkia, førte en rettskjennelse til en tvunget nedleggelse av Özgür Gündem, og etter en politiaksjon den 16. august ble Asli Erdoğan tatt i forvaring sammen med tjue andre journalister og ansatte. Erdoğan ble arrestert den 17. august, og har siden blitt belastet med “medlemskap i en terrororganisasjon” og “undergrave nasjonal enhet”.

Et internasjonalt opprør har blitt reist i protest mot fengselsforholdene under hvilket Aslı Erdoğan holdes. Erdoğan lider av astma, diabetes og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), og under interneringen har hun blitt nektet nødvendig medisinering, legehjelp og til tider frisk luft og vann. Nylige innvendinger mot arrestasjonen hennes har blitt overstyrt av Istanbuls domstoler, og Erdoğan fortsetter å avvente rettsaken i fengselet under de beklagelige forholdene.

Effektene av det mislykkede kuppet i juli, og den påfølgende unntakstilstanden erklært av president Recep Tayyip Erdoğan, har resultert i økt undertrykkelse av ytringsfriheten i Tyrkia, og skaper mer brennstoff til en brann i et miljø som allerede var fiendtlig innstilt til politisk dissens. Aslı Erdoğan, som mange av hennes kolleger, fortsetter å bli forfulgt for sin kamp for fritt å kunne uttrykke seg.

Gjennom år med tapte jobber, svertekampanjer, og politisk og sosialt eksil, har Aslı Erdoğan holdt seg urokkelig i sine overbevisninger og forsvar for menneskerettighetene. Som en langvarig venn, støttespiller og medlem av PEN, fungerte Erdoğan som den tyrkiske representanten for PEN Internationals Komité for fengslede forfattere fra 1998 til 2000, samt å være en ICORN fribyforfatter i Krakow, Polen. I 2005 skrev det franske litermagasinet Lire, Erdoğan som en av «50 mest lovende av morgendagens forfattere». Norsk PEN er stolt av å oppta Aslı Erdoğan som æresmedlem, da vi fortsetter å håpe på hennes løslatelse og opphøret av Tyrkias angrep mot ytringsfriheten.