Khadija Ismayilova

Khadija Ismayilova (f. 27. mai 1976) er en gravejournalist og radiovert fra Baku, Aserbajdsjan. Etter å ha blitt uteksaminert fra Baku State University med en grad i filologi i 1997, fortsatte Ismayilova å bygge sin karriere innen journalistikk, og jobbet for ulike utenlandske og lokale medier. Fra 2008 til 2010 jobbet hun som leder for den aserbajdsjansk tjenesten til Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL), og fortsetter å rapportere og kringkaste for den.

I de siste årene har Ismayilova fokusert sin undersøkende innsats på å avdekke korrupsjon og økonomiske misbruk blant høytstående embetsmenn i Aserbajdsjan, blant annet president Ilham Aliyev og hans familiemedlemmer. Ismayilovas fryktløse forsøk på å holde Aliyev-regimet ansvarlig, og innføre åpenhet om den finansielle rapporteringen av Aliyevs enorme rikdom, gjorde henne til et mål for det som mange ser som en statsstøttet gjengjeldende drittkampanje. Siden 2012 har Ismayilova blitt ondskapsfullt utsatt for trakassering, trusler, overvåkning, utpressing, brudd på personvernet (inkludert å få intime detaljer og opptak delt på nettet), og forsøk på å bringe henne til taushet både personlig og profesjonelt.

I januar 2013 ble Ismayilova arrestert for å fredelig protestere, og ved å nekte å betale den påfølgende boten ble hun dømt til 220 timers samfunnstjeneste. Ismayilova forutså dessuten sin senere arrestasjon, som til slutt skjedde 5. desember 2014. Hun ble anklaget for å oppfordre en kollega til å forsøke selvmord, og disse anklagene ble senere utvidet til å omfatte skatteunndragelse, økonomisk underslag, maktmisbruk og ulovlig forretningsvirksomhet. Ismayilova, hennes familie, og hennes advokat Fariz Namazli hevder at disse anklagene var fabrikasjoner laget av staten, oppfunnet som et middel til å fengsle henne og diskreditere hennes rapportering. Mye av Ismayilovas undersøkelsesarbeid ble senere bekreftet av Panama-papirene, og i stedet for å stilne journalistiske stemmer, tjente hennes arrestasjon bare til å fyre opp under både lokal og internasjonal glød og støtte for hennes arbeid, med fornyet fokus på anti-korrupsjon, så vel som internasjonal forakt for Aserbajdsjans straffrihet for forbrytelser mot journalister.

Til tross for endringer i statens anklager i september 2015 ble Ismayilova funnet skyldig og dømt til syv og et halvt år i fengsel. PENs internasjonale president Jennifer Clemet fremhevet at «den forferdelige behandlingen av Khadija Ismayilova av aserbajdsjanske myndigheter er symptomatisk for en ubarmhjertig nedbrytning av journalister og ytringsfrihet i landet de siste årene». Journalister, forfattere, kunstnere og NGO-tungvektere samledes rundt Ismayilova med meldinger og handlinger til støtte for henne. I januar 2016 kom PEN International, ARTIKKEL 19, Internasjonal Media Support (IMS), Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) og Det internasjonale partnerskapet for menneskerettigheter sammen for å sende inn en tredjepartsintervensjon på vegne av Ismayilova til Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Videoer, tweets, brev, facebook-innlegg og støttekampanjer strømmet inn til Aserbajdsjan og krevde rettferdighet og frihet for den fengslede journalisten, og til slutt 25. mai 2016 ble Ismayilova løslatt, i tide til å feire sin 40-årsdag bare to dager senere.

Selv om Ismayilovas løslatelse var en velkommen utvikling, er hun langt fra å være virkelig fri. Hun har nå en tre og et halvt års betinget fengselsdom, og begrensningene i hennes prøveløslatelse forbyr henne fra å reise utenlands i fem år uten myndighetenes tillatelse, og fastsetter at hun må bo i Baku. På mange måter forblir Ismayilova en fange i sin egen by, mens myndighetene i Aserbajdsjan hele tiden forsøker å stilne henne. Ismayilova fortsetter sitt arbeid som radiovert og journalist, og nekter å la seg skremme, selv med risiko for å havne i fengsel igjen, og forsøker å myndiggjøre avvikende stemmer rundt om i verden ved å bruke sin egen til å avdekke korrupsjon.

Ismayilova har blitt anerkjent for sine prestasjoner ved å motta flere internasjonale priser, inkludert Journal of Journalism Award (International Women’s Media Foundation, 2012), PEN / Barbara Goldsmith Freedom to Write Award (2015), Anna Politkovskaya Award for Rapportering om Korrupsjon (2015), Alison Des Forges-prisen for ekstraordinær aktivisme (Human Rights Watch, 2015) og UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom-prisen (2016). Norsk PEN og Writers in Prison Committee inkluderer stolt Khadija Ismayilova blant våre æresmedlemmer.