PEN International

PEN International er en ikke-politisk organisasjon som fremmer litteratur og ytringsfrihet, og styres av PEN-charteret og dets prinsipp om at tanker skal kunne spres fritt i alle land og mellom alle nasjoner.

PEN International er verdens ledende skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, organisasjonen arbeider for å fremme litteratur og forsvare ytringsfrihet rundt om i verden. PEN ble grunnlagt av den britiske dikteren, dramatikeren og fredsaktivisten Catherine Amy Dawson-Scott i 1921, som en internasjonal klubb som skulle gi forfattere anledning til å dele ideer og tanker og som et forum som forente forfattere uavhengig av kultur, språk eller politiske meninger. PENs første leder var forfatteren John Galsworthy. I dag samler PEN International et internasjonalt fellesskap av skribenter fra sitt sekretariat i London. PEN-bevegelsen spenner over 100 land, med 149 PEN-sentre over hele verden.

PENs kampanjer, arrangementer og programmer knytter forfattere og lesere sammen, styrker ytringsfriheten, forsvarer språklige rettigheter og fremmer kvalitetsutdanning på nasjonalt, regionalt og internasjonalt plan over hele verden. Styrken til PEN ligger i det personlige medlemskapet, over 25 000 skribenter fra alle verdenshjørner støtter opp under kraften i det skrevne ordet og beskytter retten til ytringsfrihet.

Writers in Prison Committe
PEN har dokumentert og aksjonert mot menneskerettighetsbrudd siden 1960-tallet da Writers in Prison Committee (WiPC) ble etablert. De fleste nasjonale PEN-sentrene har opprettet en egen komité som jobber for å støtte forfulgte forfattere i eget land og andre steder i verden. Les mer om Norsk PENs Komité for Fengslede Forfattere her.

PEN Internationals WiPC-team dokumenterte i fjor over 900 tilfeller av angrep, drap, arrestasjoner og fengslinger over hele kloden, og gjennomførte målrettede internasjonale aksjoner for forfulgte forfattere og kampanjer som kjemper for retten til å ytre seg fritt.

Fengslede Forfatteres Dag (Day of the Imprisoned Writer)
15. november hvert år markerer PEN International, PEN-sentre og PEN-medlemmer Fengslede Forfatterens Dag. Dagen markeres med kampanjer og ekstra søkelys rettet mot forfattere og journalister som er i fengsel, utsatt for angrep, trakassering, trusler og vold kun for å ha benyttet seg av sin rett til ytringsfrihet. Dagen skal også fremme litteraturen, benyttes til å feire friheten til å skrive, i tillegg til aksjoner som krever rettferdighet og frihet for fengslede og drepte kollegaer.