Stella Moris

Advokat og Julian Assanges ektefelle

I mars 2022 giftet Stella Moris og Julian Assange seg i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London. Moris møtte Assange i 2011 da hun ble en del av advokatteamet til Wikileaks-grunnleggeren. De har to barn sammen.

Stella Moris er en kompromissløs forkjemper for Julian Assange og hans rett til å offentliggjøre USAs krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan. Hun taler Assanges sak verden over, og jobber natt og dag for å frigjøre sin ektemann.

Du møter henne på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 25. oktober. Mer informasjon om arrangementet kommer.

Julian Assange er æresmedlem i Norsk PEN for sitt arbeid for informasjonsfrihet og sin årelange kamp mot utlevering og fengselsdom i USA.

Asli Erdoğan

Asli Erdogan
Forfatter, skribent og menneskerettighetsaktivist

Asli Erdogan er en verdenskjent forfatter, aktivist og spaltist. Etter mange år i tyrkisk fengsel lever hun i dag i eksil i Tyskland. Tilværelsen i eksil beskriver hun som et “semi-fengsel”. Hun sliter med å skrive, mens alle venter på hennes neste bok.

24. oktober kommer hun til Norge og forteller sin historie om forfølgelse, fengsling, eksil og om å skrive. Vi viser filmen om henne, “Incomplete Sentences”, av Adar Bozbay. Erdogan er æresmedlem i Norsk PEN.

Can Dündar

Prisbelønnet gravejournalist

Etter 40 år som en av Tyrkias viktigste journalister ble Can Dündar i 2016 dømt til 27 års fengsel. Han hadde avslørt ulovlig våpensalg fra Tyrkia til syriske opprørere. Spionasje, avsløring av statshemmeligheter og støtte til terrororganisasjon, var anklagen fra tyrkiske myndigheter. Dündar klarte å flykte til Tyskland, hvor han lever og arbeider i dag.

Can Dündar kommer til Oslo fredag 21. oktober og skal snakke om framtiden for ytringsfriheten i Europa, basert på sin arbeid som gravejournalist gjennom flere tiår. Dündar er æresmedlem i Norsk PEN.

Khadija Ismayilova

Prisbelønnet gravejournalist

Khadija Ismayilova gjør det umulige. Hun er gravejournalist i et diktatur. Ismayilova jobber med å avsløre korrupsjon, og stod blant annet bak avsløringene om svenske Telias korrupsjon i Uzbekistan og Azerbaijan, en sak som var knyttet til Telenors datterselskap Vimpelcoms korrupsjon i Uzbekistan. Ismayilova ble fengslet etter avsløringer om dyptgående korrupsjon i den azerbaijanske presidentfamilien. Hun ble satt fri etter et og et halvt år i fengsel.

Ismayilova er kjent for sin fryktløshet og sitt energiske journalistiske virke. Fredag 21. oktober kommer hun til Oslo for å snakke om framtiden for ytringsfriheten i Europa. Ismayilova er æresmedlem i Norsk PEN.

Maksym Sytnikov

Dokumenterer krigen i Ukraina

PEN Ukraina jobber hver dag med å dokumentere russiske overgrep i landet. Sammen med en rekke tunge kulturinstitusjoner lanserte PEN Ukraina utstillingen The War Is Not Over Yet denne sommeren. Maksym Sytnikov leder menneskerettighetsarbeidet i PEN Ukraina og er en av mange aktivister bak dokumentasjonsprosjektet. Han er utdannet statsviter, og har jobbet som skribent, produsent og oversetter for medieprosjektet Ukrainer.

Sytnikov kommer til Oslo 2. november for å presentere utstillingen på lerett, og diskutere dokumentasjon og journalistikk i krig.

Carole Cadwalladr

Gravejournalist og forfatter

En kritisk reportasje om en av Storbritannias rikeste menn, Arron Banks, sendte henne til rettssalen i tre år. Banks var Brexit-kampanjens viktigste donor, og det ble dokumentert bånd mellom Banks og russiske myndigheter. Rettssaken mot Chadwalladr har blitt kalt et strategisk søksmål for å hindre offentlig debatt. Før sommeren ble hun frikjent, men strever med en milliongjeld i advokatutgifter.

Mandag 31. oktober kommer Chadwalladr til Oslo for å fortelle oss hvordan vi kan stoppe lignende rettssaker mot journalister som følger pengene.

Taciana Niadbaj

Poet, aktivist og leder av PEN Belarus

Da Russland angrep Ukraina 24. februar, flyktet Taciana Niadbaj fra Belarus. Lovverket mot ytringsfrihet og forsamlingsfrihet ble strammet kraftig inn, og Høyesterett i landet fastslo at PEN-organisasjonen måtte avvikles. Fra eksil fortsetter de å dokumentere overgrep mot kultursektoren. En ny rapport fra PEN Belarus i juli slår fast at 699 kulturpersonligheter har blitt utsatt for overgrep, i alt fra raid i bokhandlere, vilkårlig fengsling og påstander om landsforræderi. For øyeblikket er 29 journalister fengslet for sitt virke.

Niadbaj kommer til Oslo 21. oktober for å snakke om framtiden for ytringsfriheten i Europa.

Boris Raonic

Kringkastingssjef på Balkan

Krigen i Ukraina slår tungt inn på Balkan, og legger seg inn i allerede dype kløfter i området. Boris Raonics oppgave er å sørge for balansert nyhets- og kunnskapsformidling i et medielandskap med mye konflikt og gruppemotsetninger. For å ikke snakke om desinformasjonen fra et utall aktører, kanaler og sider av konfliktene i regionen. Da kommer det godt med at kringkastingssjefen Boris Raonic har bakgrunn fra freds- og demokratibevegelsen i Montenegro.

Raonic kommer til Oslo 1. november for å fortelle om arbeidet med å reformere det statlige TV- og radiokanalen RTCG i Montenegro. Kanalen har gått fra å være et politisk styrt organ til å være et fritt mediehus.

Gioconda Belli

Forfatter, poet og PEN-flyktning

I fjor ble PEN Nicaragua stengt ned, beskyldt for å være “en utenlandsk agent”. Lederen av organisasjonen var Gioconda Belli, som måtte flykte til Spania etter innstrammingene fra det autoritære styret til president Daniel Ortega.

Det var ikke første gang Belli måtte flykte fra Nicaragua. Hun var aktiv i motstandskampen mot Nicaraguas beryktede diktator Anastasio Somoza på 60- og 70-tallet. Dikatoren ble kastet av nettopp Daniel Ortega og sandinistrevolusjonen i 1979. Etter revolusjonen ble Gioconda Belli pressetalsperson for sandinistene fram til regjeringsskifte i 1990.

I dag er hun en av Daniel Ortegas mest profilerte kritikere. Hennes forfatterskap er oversatt til over tjue språk, og mottatt en rekke priser, blant annet Premio Casa de las Américas, latinamerikas eldste og mest prestisjetunge litteraturpris.

Latin-amerikagruppene, Den Norske Forfatterforening og Norsk PEN har invitert henne til Litteraturhuset den 18. oktober for å snakke om situasjonen i Nicaragua.

Ayşe Düzkan

Journalist, redaktør og forfatter

Den feministiske bevegelsen i Tyrkia har en lederrolle i kampen for pressefrihet og ytringsfrihet i landet. Ayşe Düzkan har gjennom egne tidsskrifter og arbeidet i tradisjonelle medier vært en av de tydeligste talspersonene for ytringsfrihet i Tyrkia.

Lise Klaveness

President i Norges Fotballforbund

I desember starter fotball-VM for herrer i Qatar. Stadioner og infrastruktur er bygget på dødsfallet til tusenvis av arbeidere. Mens avisen The Guardian meldte om 6500 dødsfall i 2021, mener ILO at tallet er for lavt. I tillegg estimerer ILO at antall arbeidere som har blitt skadet i arbeidet er på hele 37 600. Som om ikke det var nok, har ILO blitt kritisert for å legge seg får nært regimet i Qatar etter at ILO opprettet kontor i Doha.

Forholdene i Qatar gjorde at deler av breddefotballen i Norge krevde boikott av VM. Norges Fotballforbund ønsket dialog med vertsnasjonen, og vant til slutt gjennom med strategien på forbundstinget.

Midt i debatten har Lise Klaveness stått, både hjemme og ute. Talen hun ga på kongressen til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) vakte oppstand i hele verden.

10. november kommer Klaveness kommer til festivalen vår for å diskutere om vi har gjort nok for å stanse autoritære regimers inntog i idretten.

Lars Sørbø

Forestilling: Refusert av Tommy Sørbø
Refusert eller kansellert? Det er spørsmålet, i et skuespill som skildrer hva som skjer når vi ikke etterspør sannhet, men underholdning. Hvordan ytrer vi oss og hvilke ytringer har vi rett til å komme med? Kunstnere har sitt ytringsbehov. Men behovet kan komme i konflikt med ytringsfriheten.



Lars Sørbo spiller et moderne skjebnedrama om hva som skjer med et menneske som vil for mye. Refusert er en tragikomisk monolog om kunst, kunstnere, og hva som er innenfor og utenfor.

Forestillingen spilles på festivalen fredag 4. november på Litteraturhuset i Oslo.