Program uke 1

Tirsdag 18. oktober

Nicaragua: Et glemt diktatur

Sted: Skram, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 19.00 – 21.00

Hva gjør forfattere i kampen for demokrati og ytringsfrihet i Mellom-Amerika?

Sammen med Latin-amerikagruppene og Den Norske Forfatterforening tjuvstarter vi festivalen vår tirsdag 18. oktober med besøk av Gioconda Belli fra PEN Nicaragua.

I fjor ble PEN Nicaragua stengt ned, beskyldt for å være “en utenlandsk agent”. Lederen av organisasjonen var Gioconda Belli, som måtte flykte til Spania etter innstrammingene fra det autoritære styret til president Daniel Ortega.

Det var ikke første gang Belli måtte flykte fra Nicaragua. Hun var aktiv i motstandskampen mot Nicaraguas beryktede diktator Anastasio Somoza på 60- og 70-tallet. Dikatoren ble kastet av nettopp Daniel Ortega og sandinistrevolusjonen i 1979. Etter revolusjonen ble Gioconda Belli pressetalsperson for sandinistene fram til regjeringsskifte i 1990.

I dag er hun en av Daniel Ortegas mest profilerte kritikere. Hennes forfatterskap er oversatt til over tjue språk, og mottatt en rekke priser, blant annet Premio Casa de las Américas, latinamerikas eldste og mest prestisjetunge litteraturpris.

Torsdag 20. oktober

Boklansering: Rabalder. Kontroversielle ytringer i 100 år

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18.00 – 20.00

Velkommen til lansering av Rabalder – kontroversielle ytringer gjennom 100 år.


Hvor går ytringsfrihetens grenser? Det har variert over tid. Kjersti Løken Stavrum og Trygve Aas Olsen gir oss historien om denne avgjørende rettighetens kår i Norge, fortalt gjennom de mest kontroversielle ytringene fra 1920-tallet til i dag. Boka tegner slik opp bakteppet for kampene som nå raser.


Vi får vite hvordan Norge ble et av landet med sterkest vern om ytringsfriheten – og hvorfor det er så viktig at vi fortsatt kjemper for den.


Det blir samtale med bokas forfattere, redaktør Halvor Finess Tretvoll og andre bidragsytere, og boksalg med mulighet for signerte bøker.

Fredag 21. oktober

FROKOSTMØTE: Hva er framtiden for ytringsfrihet i Europa?

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 08.30 – 10.00

Når du hører Europa, faller tankene gjerne på vesteuropeiske land som Frankrike og Tyskland.

Men det er lengre øst og sør den akutte kampen for ytringsfrihet foregår. Vi skal høre om arbeidet på bakken.

PEN Belarus i samtale med prisbelønnede gravejournalister diskuterer framtiden for ytringsfrihet i Europa, med utgangspunkt i deres hjemland Belarus, Tyrkia og Azerbaijan.

I panelet

  • Kadija Ismayilova, gravejournalistist innen korrupsjon og økonomisk kriminalitet, Azerbaijan og æresmedlem i Norsk PEN
  • Can Dündar, tyrkisk gravejournalist i eksil og æresmedlem i Norsk PEN
  • Taciana Niadbaj, leder av PEN Belarus, i eksil

Alle arrangementene er gratis, om ikke annet er spesifisert.

Mange av arrangementene skal sendes direkte her på nettsiden og på Facebook. Mer informasjon om strømming kommer.