Tirsdag 18. oktober

Nicaragua: Et glemt diktatur

Sted: Skram, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 19.00 – 21.00

Hva gjør forfattere i kampen for demokrati og ytringsfrihet i Mellom-Amerika?

Sammen med Latin-amerikagruppene og Den Norske Forfatterforening tjuvstarter vi festivalen vår tirsdag 18. oktober med besøk av Gioconda Belli fra PEN Nicaragua.

I fjor ble PEN Nicaragua stengt ned, beskyldt for å være “en utenlandsk agent”. Lederen av organisasjonen var Gioconda Belli, som måtte flykte til Spania etter innstrammingene fra det autoritære styret til president Daniel Ortega.

Det var ikke første gang Belli måtte flykte fra Nicaragua. Hun var aktiv i motstandskampen mot Nicaraguas beryktede diktator Anastasio Somoza på 60- og 70-tallet. Dikatoren ble kastet av nettopp Daniel Ortega og sandinistrevolusjonen i 1979. Etter revolusjonen ble Gioconda Belli pressetalsperson for sandinistene fram til regjeringsskifte i 1990.

I dag er hun en av Daniel Ortegas mest profilerte kritikere. Hennes forfatterskap er oversatt til over tjue språk, og mottatt en rekke priser, blant annet Premio Casa de las Américas, latinamerikas eldste og mest prestisjetunge litteraturpris.

Torsdag 20. oktober

Boklansering: Rabalder. Kontroversielle ytringer gjennom 100 år

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18.00 – 20.00

Hvor går grensene for ytringsfrihet? Grensene flytter seg hele tiden. Kjersti Løken Stavrum og Trygve Aas Olsen gir oss historien om denne avgjørende rettighetens kår i Norge, fortalt gjennom de mest kontroversielle ytringene fra 1920-tallet til i dag.

Vi får vite hvordan Norge ble et av landene med sterkest vern om ytringsfrihet, og hvorfor det er så viktig at vi fortsatt kjemper for den.

Se blant annet Vebjørn Selbekk i samtale med redaktørene Trygve Aas Olsen og Kjersti Løken Stavrum. Torsdag 20. oktober på Nedjma, Litteraturhuset i Oslo. 

Arrangeres i samarbeid med Aschehoug Forlag.
Vi får vite hvordan Norge ble et av landet med sterkest vern om ytringsfriheten – og hvorfor det er så viktig at vi fortsatt kjemper for den.
Det blir samtale med bokas forfattere, redaktør Halvor Finess Tretvoll og andre bidragsytere, og boksalg med mulighet for signerte bøker.

Torsdag 20. oktober

Sted: Hovedbiblioteket i Bergen, Storsalen
Tid: 19.00

Vestlandsavdelingen av Norsk PEN, dannet i 2016, vil markere 100-årsjubileet med et arrangement i Hovedbiblioteket på selve “fødselsdagen”.

Det varierte programmet byr på en samtale med den kontroversielle regissøren og kunstneren Morten Traavik om hans erfaringer fra Nord-Korea og Russland. Han er en av ytterst få nordmenn som har åpent visum til Russland og kommer så å si direkte derfra, her forklarer han hvorfor han fortsatt pleier et så nært forhold til aggressorstaten i øst.

Ordkunstner og oversetter Ika Kaminka spør hva vi skal gjøre når ord som vi før syntes var helt greie, ikke er «lov» lenger og når en bråte nye ord hentet fra en amerikansk virkelighet krever plass i den norske samtalen.

I en hyllest til ytringsfriheten leser vi snutter fra tekster som har vært forbudt i Norge. I tillegg blir det korte appeller og musikkinnslag. Det blir også anledning til å møte fribyforfattere.

Foto: Thor Brødreskift

Fredag 21. oktober

FROKOSTMØTE: Hva er framtiden for ytringsfrihet i Europa?

Hva er framtiden for ytringsfrihet i Europa?

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 10.00-11.30. OBS! NYTT KLOKKESLETT

Når du hører Europa, faller tankene gjerne på vesteuropeiske land som Frankrike og Tyskland.

Men det er lengre øst og sør den akutte kampen for ytringsfrihet foregår. Vi skal høre om arbeidet på bakken.

PEN Belarus i samtale med prisbelønnede gravejournalister diskuterer framtiden for ytringsfrihet i Europa, med utgangspunkt i deres hjemland Belarus, Tyrkia og Azerbaijan.

I panelet

  • Khadija Ismayilova, gravejournalistist innen korrupsjon og økonomisk kriminalitet, Azerbaijan og æresmedlem i Norsk PEN
  • Can Dündar, tyrkisk gravejournalist i eksil og æresmedlem i Norsk PEN
  • Taciana Niadbaj, leder av PEN Belarus, i eksil

Ordstyrer er Erling Borgen.

Søndag 23. oktober

Asli Erdogan

(AVLYST)

Filmvisning: Incomplete Sentences 

Dokumentarfilm om Asli Erdogan, av Adar Bozbay. 55 minutter.

Sted: Wergeland, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 17:00 – 19.00

Asli Erdogan er en kjent tyrkisk forfatter, som ble fengslet for sin skribentvirksomhet. Filmen handler om hennes liv, om ytringsfrihet, om forfatterskapet og det å måtte leve i eksil i Tyskland. Flere av hennes romaner er oversatt til norsk.

Etter filmen er det samtale med Asli Erdogan, ledet av Jørgen Lorentzen fra Norsk PENs komité for fengslede forfattere.

Les mer om filmen her.

Alle arrangementene er gratis, om ikke annet er spesifisert.

Mange av arrangementene skal sendes direkte her på nettsiden og på Facebook. Mer informasjon om strømming kommer.