Norsk PEN fyller 100 år

Norsk PEN inviterer til fire uker med fullt program på Litteraturhuset i Oslo. Møt banebrytende journalister, forfattere og aktivister som kjemper for ytringsfriheten på hver sin måte. Du kan høre om alt fra rapportering i diktatur, sensurens uransakelige veier, stormaktenes kamp mot informasjonsfrihet, frihet i humor, sportsvasking og funksjonshemmedes ytringskår i Norge.

Vi får gjester fra Ukraina, Tyrkia, Azerbaijan, Afghanistan, Nicaragua, Montenegro, Belarus og Storbritannia. Ikke minst får du mulighet til å møte våre fribyforfattere, som kommer på besøk fra hele landet.

På fengslede forfatteres dag, 15. november, deler styret i Norsk PEN ut den årlige Ossietzkyprisen. Prisen gis til en person eller institusjon som over tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisvinneren skal ha en tilknytning til Norge. Prisutdelingen avslutter Norsk PENs festival for ytringsfrihet.

100 år

Den 20. oktober 1922 stiftet Johan Bojer Norsk PEN. Forfatteren og dramatikeren fra Orkanger hadde nettopp vendt tilbake fra et lengre opphold i Paris da han tok initiativ til “PEN-klubben”. Norsk PEN var lenge et uformelt samlingssted for journalister, forfattere og skribenter. Ikke før på 1990-tallet begynte Norsk PEN å operere som en sivilsamfunnsorganisasjon.