19. november: Nylesning av Sataniske vers
Litteraturutvalget i Norsk PEN innbyr til nylesning og diskusjon av Salman Rushdies «Sataniske vers».
Tid: 19. november klokken 19.00
Sted: Nedjma, Litteraturhuset
I år er det tretti år siden «Sataniske vers» utkom på norsk. Romanen ble omdiskutert verden over, og forfatteren Salman Rushdie, hans oversettere og forleggere ble fatwa-dømt til døden av Irans Ayatollah Khomeini. Mange i muslimske miljøer i Norge protesterte den gang mot utgivelsen. I 1993 ble Rushdies forlegger i Norge, William Nygaard, skutt av en ukjent gjerningsmann. Siden har det meste av debatten om boka naturlig nok handlet om ytringsfrihet, islam, fatwa, drap, drapsforsøk og internasjonale forviklinger.
Men hva slags roman er egentlig «Sataniske vers»? Hvordan er boka fortalt og komponert, hva slags litteratur og forestillingsverden formidler den? I hvilke tradisjoner står denne romanen, og hva gjør den eventuelt nytt? Jan Kjærstad skriver i sin essaysamling Menneskets felt at «Sataniske vers har «et vokabular til å utforske verden med» og holder den for å være «en milepæl på linje med «Ulysses», «Blikktrommen» og «Hundre års ensomhet». Det er kanskje den første vellykkede manifestasjon av en ny type global roman.»
Åsa Linderborg er invitert til å presentere en nylesing av «Sataniske vers». Linderborg er historiker, forfatter og kulturskribent. Hun arbeidet i ti år som kulturredaktør i Aftonbladet fram til i sommer, men fortsetter i avisa som seniorreporter ved siden av egen skriving. Linderborg har flere sakprosautgivelser, er spaltist i Klassekampen og norske lesere kjenner henne som forfatter av romanen «Meg eier ingen».
Ann-Magrit Austenå leder etterpå en samtale om boka, sammen med Linderborg, Ane Farsethås og Nazneen Khan-Østrem. Austenå er generalsekretær i NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere. Austenå har vært mangeårig styremedlem i Norsk PEN og ga i 2011 ut «Arven etter Sataniske vers. Den politiske kampen om religion og ytringsfrihet.»
Ane Farsethås er skribent og litteraturkritiker, og arbeider som kulturredaktør i Morgenbladet. Hun har bl.a. utgitt «Grenseverdier. Sannhet og litterær metode» (2018). Farsethås skrev i februar i år om Sataniske vers: «En av verdens mest omtalte romaner er nesten ikke lest.»
Nazneen Khan-Østrem er statsviter og journalist, og arbeider som forlagsredaktør i Aschehoug. I 2005 utga hun «Min hellige krig, en personlig pilegrimsferd etter 11. september 2001», på leting etter islams mangfoldighet i New York, Paris og London. I høst utga hun boken «London– blant blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet.»
Arrangementet finner sted i Nedjma, 3. etasje på Litteraturhuset, og er åpent og gratis for alle.