Norsk PEN om flykapringen: Jakten på kritiske stemmer har blitt hemningsløs
Hviterusslands flykapring for å få tak på Raman Pratasevitsj viser hvor hemningsløs jakten på kritiske stemmer har blitt. Norsk PEN krever at han løslates umiddelbart.
Den regimekritiske journalisten fra Hviterussland ble søndag 23. mai arrestert da Ryanair-flyet han var ombord i ble tvunget til å lande i Minsk på vei fra Hellas til Litauen. Pratasevitsj er tidligere redaktør i den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram. Han har vært en sentral aktør under de omfattende protestene mot president Aleksandr Lukasjenko. Som mange andre ytrere har Pratasevitsj blitt tvunget til å flykte fra landet.
– Dette er sjokkerende og uakseptabelt. Det hviterussiske regimet regjerer med jernhånd og angrepene på frie ytrere har blitt tydelig det siste året. Men dette viser at president Aleksandr Lukasjenko er villig til å gå på tvers av hele det internasjonale samfunnet for å kneble kritiske stemmer, sier Kjersti Løken Stavrum, Norsk PENs styreleder.
I en omdiskutert video vist på statlig hviterussisk TV dagen etter pågripelsen sier Protasevitsj at han står bak opptøyer i landet, men mye tyder på at tilståelsen var gjort under tvang. Protasevitsj skal ha sagt til en medpassasjer at han fryktet for sitt liv hvis han ble pågrepet.
Den europeiske unionen (EU) har kommet med sterke sanksjoner, blant annet å stenge det hviterussiske luftrommet og lufthavner for hviterussiske flyselskaper, og økonomiske sanksjoner mot individer og bedrifter som er involvert.
– Norsk PEN krever at Pratasevitsj løslates. Vi støtter sanksjoner og fordømmelser, og håper at Norge og andre land går sammen for å løse denne uakseptable situasjonen. Lukasjenkos flykapring setter ikke bare journalister og opposisjonelle i fare. Han åpner for en skummel adferd som ingen av oss kan risikere å utsette oss for, sier Løken Stavrum.
I tillegg til EU har en rekke myndigheter verden over, inkludert Biden-administrasjonen i USA, kommet med krass kritikk mot Hviterussland. – Vi ønsker å minne om at denne illegale taktikken ikke er ny. I 2013 presset den amerikanske regjeringen Bolivias president Evo Morales til å lande i Østerrike, i jakten på Edward Snowden, som var antatt å være om bord, legger Løken Stavrum til.
Les også Hviterussland: Svært alvorlig angrep på sivilsamfunnet
For mer informasjon, ta kontakt:
Siri Berge Engerud
Norsk PENs kommunikasjonsrådgiver
siri@norskpen.no