Ingen rettferdighet i sikte fire år etter drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia
‘The situation is desperate’. Det er de siste ordene journalisten Daphne Caruana Galizia skrev før hun 16. oktober 2017 ble drept av en bilbombe som var blitt plassert i bilen hennes. Fire år senere er veien mot rettferdighet fortsatt lang.
Daphne Caruana Galizia var gravejournalist, blogger og aktivist i flere tiår, og var ansett som en av Maltas fremste gravejournalister og regimekritikere. I 2017 publiserte hun informasjon om Joseph Muscat, den daværende statsministeren, og hans tilknytning til Panama Papers-skandalen. Hun ble ofte referert til som “one-woman Wikileaks”.
Siden drapet på Galizia har angrep på journalister og mediearbeidere på Malta økt. I 2021, havnet Malta på plass 81 på Reportere Uten Grensers pressefrihetsindeks, som er landets laveste plassering noensinne.
Galizias siste avsløringer koblet offshoreselskaper knyttet til den tidligere statsministeren og hans to støttespillere til salg av maltesiske pass og betalinger fra regjeringen i Aserbajdsjan. Etterforskningen førte til at Muscat gikk av som statsminister i 2019, selv om han nekter for korrupsjonsanklagene. Galizias familie mener drapet hennes er knyttet til den tidligere statsministeren og hans regjering. Senere ble tre menn anklaget for drapet på Galizia, og i februar 2021 erkjente en av de tre straffeskyld, med en straffedom på 15 år.
Norsk PEN støtter anbefalingen om å opprette en uavhengig ekspertkommisjon for å implementere anbefalingene fra den offentlige undersøkelsen om drapet hennes, og å fortsette arbeidet for å sikre Galizias rettferdighet.