Foto: Sara Whyatt
Norsk PEN fordømmer utfallet i saken mot Julian Assange
Dommen har falt: Julian Assange kan utleveres til USA. Norsk PEN fordømmer utfallet i den britiske ankedomstolen på det aller sterkeste.
Samme dag som de to modige journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris for sin uredde kritikk av makthavere, besluttet den britiske ankedomstolen at Julian Assange kan utleveres til USA. – I dag skulle vi feire ytringsfriheten og journalistene, i stedet er vi vitne til et stort nederlag for Julian Assange og for ytringsfriheten verden over, sier Rune Ottosen, leder av Norsk PENs varslerutvalg. – Dagens Nobelpristildeling burde også ha vært en feiring av Julian Assange.
Journalistikk er blitt et farligere yrke og publisister blir fengslet og utsatt for voldelige angrep over hele verden. – Dette er en symboltung dag. Dagens kjennelse i saken mot Julian Assange har gjort arbeidet og tilværelsen enda farligere for alle som bedriver kritisk gransking av makthavere, sier Rune Ottosen.
Skaper en skremmende presedens
Julian Assange har stått tiltalt for å ha avdekket alvorlige krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, gjennom massive lekkasjer av store mengder ugjendrivelige fakta og dokumentasjon. Fortsatt har ingen blitt stilt rettslig ansvarlige for disse forbrytelsene. Hans borgerrettigheter ble krenket gjennom ulovlig avlytting mens han satt i den ecuadorianske ambassaden. I tillegg til de prinsipielt viktige spørsmål som følger av denne dommen har den også en humanitær side. Assange har sonet under svært vanskelige forhold i høysikkerhetsfengselet Belmarsh. FNs spesialrapportør om tortur, Nils Melzer og leger som har undersøkt ham sier at har blitt utsatt for psykologisk tortur.
– Det skaper en skremmende presedens at en australsk statsborger som har bidratt til å belyse viktig informasjon, skal kunne arresteres i et tredje land og deretter utleveres til og stilles for en spesialdomstol i USA. Det at en stormakt som USA bruker store ressurser på å straffe budbringerne gir et farlig signal til journalister og varslere som arbeider for å fram ubehagelige sannheter fra maktens korridorer, sier Rune Ottosen.
Saken er både tankevekkende og skremmende, og alle journalister må nå spørre seg selv hvem som blir den neste.
– Vi må minne om at president Obama startet den farlige praksisen med å bruke Espionage Act mot varslere. Han fikk råd av sine advokater om at dersom Assange ble tiltalt måtte også New York Times som publiserte det samme materiale bli tiltalt. Denne saken må sees i sammenheng med angrepene mot kritisk journalistikk, som ble et varemerke for Trump og som dessverre videreføres av hans etterfølger Joe Biden, sier Ottosen. – Det er nok nå. Julian Assange må settes fri og alle tiltaler mot ham må frafalles.